You are here

«Ξεχειλώνουν» νόμο για διάσωση επιχειρήσεων

12/10/2022 14:55

Παρέκκλιση δύο χρόνων από τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας, για εξασφάλιση άδειας βιομηχανικών εκπομπών (ΑΒΕ), ώστε να μην κηρυχθούν παράνομες 84 σημαντικές επιχειρήσεις για τη Δημοκρατία, μεταξύ των οποίων και ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί της ΑΗΚ, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Θα προηγηθεί ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με το ζήτημα πριν ληφθεί οριστική απόφαση, η οποία θα αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο που υπολογίζεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για θέσπιση σε ένα μήνα περίπου.

Αυτά αποφασίσθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου τέθηκε σε κατ’ άρθρο συζήτηση το τροποποιητικό νομοσχέδιο «περί Βιομηχανικών Εκπομπών Νόμος του 2022», το οποίο με τη θέσπιση του υπολογίζεται να επηρεάσει τη λειτουργία μεγάλου αριθμού ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι οι 84 μονάδες που επηρεάζονται είναι κυρίως βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως σφαγεία, πτηνοτροφεία, μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων, σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, γαλακτοκομείο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπως πτηνοτροφεία, χοιροστάσια και αγελαδοτροφεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος από την κυβέρνηση, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ΑΒΕ σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, οι οποίες κινδυνεύουν να κηρυχθούν παράνομες, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άδειες για την παραχώρηση της άδειας ΑΒΕ.

Συγκεκριμένα, για να αδειοδοτηθεί μια επιχείρηση, θα πρέπει να τηρεί στην περίπτωση υφιστάμενης εγκατάστασης, έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής ή ακόμα και πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ σε περίπτωση νέας εγκατάστασης πιστοποιητικό έγκρισης, κάτι που οι πλείστες από αυτές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.

Όπως επανέλαβε εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, η απαγόρευση λειτουργίας για κάποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις, κρίνεται αδύνατη (ΑΗΚ, ΧΥΤΑ, σφαγεία κτλ), καθώς θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Πρόσθεσε ότι οι πλείστες εξ αυτών πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια ΑΒΕ, λόγω μη κατοχής έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης, αλλά και σε περιπτώσεις νέων εγκαταστάσεων λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Οδηγία IED), καμία εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κατοχή Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ).

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας δήλωσε ακόμα, ότι με την επέκταση του χρονικού περιθωρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν το περιθώριο να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την αναστολή λειτουργίας σημαντικών για την οικονομία επιχειρήσεων.

Της Ελένης Χαραλάμπους