You are here

Ανοίγει ο ασκός διαπλοκής πολιτικών

01/12/2014 08:56
Η επιτροπή θεσμών της βουλής προτίθεται να διευρύνει την εξέταση του ζητήματος που αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αξιωματούχων και ανώτερων κρατικών λειτουργών σε θέματα διαπλοκής ή σύγκρουσης συμφερόντων.

Με αφορμή το αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διερεύνηση των καταγγελιών για εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις ΚΑ και κατά πόσο υπήρξε, είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή ή διαπλοκή του προέδρου, δύο μέλη της επιτροπής θεσμών, οι Δημήτρης Συλλούρης και Άριστος Δαμιανού, προτείνουν όπως υπάρξει πολιτική πτυχή στην εξέταση του θέματος.

Εξέφρασαν την άποψη ότι η βουλή δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην υπόθεση του πρώην δικηγορικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά θα πρέπει, όπως τόνισαν, να δουν και τη γενικότερη εμπλοκή των πολιτικών προσώπων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών σε σχέση με τα δικά τους δικηγορικά γραφεία.

Η ελεγκτική υπηρεσία με χθεσινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι θα προβεί τις επόμενες ημέρες στη διενέργεια ελέγχου της διαδικασίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014, για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να είχε άμεση ή έμμεση εμπλοκή ο πρόεδρος μέσω του πρώην δικηγορικού του γραφείου.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι «από την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να εξεταστούν οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην δικηγορικού του γραφείου, προσωπικά θα έβλεπα όπως το όλο θέμα πολιτικοποιηθεί».

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να γίνουν τρία πράγματα: Το ζήτημα αυτό να διευρυνθεί, να υπάρχει πολιτικότητα και να παρακολουθήσουμε τους άλλους θεσμούς (νομική υπηρεσία και ελεγκτική υπηρεσία) που θα καταλήξουν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι στην εμπλοκή του πρώην δικηγορικού γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη, προκύπτουν θεσμικά ζητήματα και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες εκ των πραγμάτων επιβάλλουν επικαιροποίηση για θέματα που αφορούν στο ασυμβίβαστο.

«Δεν πρέπει», είπε, «να περιοριστούμε μόνο στα δικηγορικά γραφεία πολιτικών προσώπων αλλά και στα ζητήματα διαπλοκής που αφορούν όλη την κοινωνία».

«Αφορούν βουλευτές, υπουργούς του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας και δημόσιους λειτουργούς που ενεργούν κατά τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη νομοθεσία περί δημόσιας υπηρεσίας».

Αυτή η κοινωνία, τόνισε, θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά χωρίς διαπλοκή.