You are here

Η Hermes Airports ζητά €7,5 εκ. ετησίως λόγω απώλειας επιβατών

14/03/2019 16:13

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, συνέχισε την εξέταση του θέματος της διεκδίκησης από την Hermes Airports του ποσού των €7,5 εκ. ετησίως, από το κράτος.

Η Hermes Airports, ζητά το συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση λόγω της απώλειας επιβατών από τη χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου.

Ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «εμείς θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή που επιτρέπει να καταβάλλονται εκατομμύρια στην Hermes Airports λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, πρέπει να τερματιστεί».

Την επανεξέταση της συγκεκριμένης συμφωνίας ζήτησε η ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος της οποίας ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Hermes Airport ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι το ύψος της αποζημίωσης, διαμορφώνεται στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας, που προβλέπεται στη συμφωνία.

Σημείωσε επίσης ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία παραχώρησης είναι αδιαμφισβήτητα και περιλαμβάνουν την κατασκευή δυο νέων σύγχρονων τερματικών κτιρίων τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο που στοίχισαν €640 εκ. χωρίς καμία επιβάρυνση στο φορολογούμενο.

Επιπρόσθετα είπε ότι το 33% των εσόδων των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Hermes, καταλήγουν στα δημόσια ταμεία, για να επιστραφούν πίσω στην οικονομία του τόπου, ενώ η ετήσια συνεισφορά στην οικονομία μέσα από τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων ισούται με 4% του εθνικού ΑΕΠ, είπε.

Μετα το πέρας της συνεδρίασης και μιλώντας εκ μέρους του προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου, η κοινοβουλευτική συνεργάτης Έλενα Λυμπουρή χαρακτήρισε ετεροβαρή τη συμφωνία, στην οποία καλείται το κράτος να πληρώσει εκατομμύρια στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών.

«Πρόκειται για την καταβολή αποζημίωσης την οποία καλείται η κυπριακή δημοκρατία να καταβάλει προς την εταιρεία Hermes Airports για την απώλεια επιβατών ένεκα της χρήσης του αεροδρομίου της Τύμπου, στο οποίο δεν ασκεί έλεγχο, τη στιγμή μάλιστα που η διακίνηση των επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν φθάσει σε αριθμούς ρεκόρ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας εταιρείας».

Πρόσθεσε ότι «καλούμε ακόμη την κυβέρνηση για αποτροπή της χρήσης του αεροδρομίου της Τύμβου από τους ελληνοκύπριους πολίτες».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής, από το 2006 που υπογράφηκε η συμφωνία μέχρι το 2014 η Hermes Airports έλαβε το ποσό των €46 εκ. ενώ διεκδικεί άλλα €7,5 εκ. ετησίως για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Επειδή όμως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του κράτους και της εταιρείας σχετικά με τις παραμέτρους της φόρμουλας που έχει συμφωνηθεί, το θέμα για την ώρα βρίσκεται ενώπιον της κεντρικής επιτροπής αλλαγών και απαιτήσεων, για επίλυση της διαφοράς.

Της Ηρώς Ευθυμίου