You are here

Η βουλή σταύρωσε €10 εκ. για ΚΑ

17/11/2014 13:56
Στο σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά €10 εκ. για αποζημιώσεις και προορίζεται προς τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών, από τον συνολικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό των €158,7 εκ., αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών.

Βουλευτές υποστήριξαν πως προκλήθηκε σύγχυση και μπέρδεμα από τις διαφορετικές αναφορές του υπουργού οικονομικών και του γενικού διευθυντή του ίδιου υπουργείου εκφράζοντας δυσαρέσκεια, γιατί ούτε και σήμερα πήραν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Πριν από δυο βδομάδες ο ΓΔ του υπουργείου οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης είχε δηλώσει πως τα χρήματα θα δαπανηθούν για αποζημιώσεις υπαλλήλων που αποχώρησαν στο παρελθόν.

Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε τοποθετηθεί πως αφορά μελλοντικές αποζημιώσεις που θα προκύψουν.

Αυτή η διάσταση απόψεων προκάλεσε το σταύρωμα του κονδυλίου στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια.

Ο διευθυντής προϋπολογισμού του υπουργείου οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών σημείωσε πως ισχύουν οι τοποθετήσεις του υπουργού οικονομικών, τονίζοντας πως τα €10 εκ. αφορούν αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους των ΚΑ σε περίπτωση που καταστούν αναγκαίες.

«Το αναγκαίο», είπε, «περιλαμβάνει παλαιούς και νέους», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους εργαζόμενους και δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο αποζημιώσεων.

«Αυτό», υπογράμμισε, «που έχω υπόψη μου είναι ότι κάποιοι που θα φύγουν θα πάρουν αποζημιώσεις, ενώ κάποιοι που έφυγαν το 2014 δεν πήραν ακόμη αποζημιώσεις».

Ο κ. Μιχαήλ επισήμανε πως τα €10 εκ. αφορούν πιθανές αποζημιώσεις, συμπληρώνοντας πως «εάν το 2014 χρειαστεί να γίνουν πληρωμές, θα γίνουν με το κονδύλι των €10 εκ., ενώ εάν χρειαστούν πληρωμές το 2015 θα γίνουν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ούτε και σήμερα η βουλή πήρε ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα αν θα κλείσει η εταιρεία και πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρεί δεδομένη τη στάση της βουλής.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως εάν έχει παρθεί απόφαση για κλείσιμο των ΚΑ η κυβέρνηση να ενημερώσει τη βουλή εάν υπάρχει συμφωνία για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Δεν είναι δυνατόν, είπε ο υπουργός οικονομικών, να ζητά να εγκρίνει η βουλή ένα κονδύλι και να μην ξεκαθαρίζει ποιους θα πληρώσει.

Διερωτήθηκε γιατί η βουλή να εγκρίνει ένα κονδύλι και να μην γνωρίζει τον τρόπο κατανομής των αποζημιώσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι υπήρξε σύγχυση για το ζήτημα και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κλείσει τις ΚΑ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο οικονομικών αν το ποσό που περιλαμβάνει έχει να κάνει με αποζημιώσεις μέσα στο 2014.

«Η κυβέρνηση», είπε, «εξακολουθεί να συντηρεί μια ασάφεια και αμφιβολία γύρω από αυτό το θέμα, αν δηλαδή θα έχουμε απολύσεις τις επόμενες μέρες στις Κυπριακές Αερογραμμές».

Απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να στείλει ορθά μηνύματα βιωσιμότητας για τον εθνικό αερομεταφορέα.

Εξηγήσεις ζήτησε η βουλή

Από το σύνολο των €158,7 εκ., τα €65 εκ. αφορούν κυβερνητική συνεισφορά στα αστικά συμβούλια αποχετεύσεων, τα €22,6 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές παροχές όπως είναι κοινωνική σύνταξη και επιδόματα υγείας και €12,2 εκ. θα διατεθούν για παροχές στην υγεία.

Επίσης τα €25 εκ. θα διατεθούν για επιστροφές σε ΦΠΑ, τα €8 εκ. για τη συνεισφορά στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τα €10,4 εκ. είναι έκτακτες χορηγίες, τα €6,2 εκ. για γεωργοκτηνοτροφικές επιχορηγήσεις, τα €5,7 εκ. θα διατεθούν για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων του κεντρικού σφαγείου Κοφίνου και τα €3,3 εκ. αφορούν άλλες δαπάνες.

Ο διευθυντής προϋπολογισμού του αρμόδιου υπουργείου αναφερόμενος για τα €25 εκ. που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ, σημείωσε πως το κράτος χρωστά €120 εκ. για επιστροφές ΦΠΑ.

Είπε επίσης πως φέτος θα επιστραφεί ΦΠΑ ύψους €25 εκ., ενώ στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει επιπλέον κονδύλι για να καλύψει τις οφειλές του κράτους.

Για το κονδύλι που αφορά στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σημείωσε πως οι ελεγκτές αρνούνται να χειριστούν την τεχνολογία για να προσγειώνονται τα αεροπλάνα στην ομίχλη και διερωτήθηκε πως η απόδοση σχετίζεται με τη μείωση των καθυστερήσεων.

Επ’ αυτού ο διευθυντής προϋπολογισμού σημείωσε πως το σχέδιο για τους ελεγκτές είναι ένα κίνητρο για να αυξηθούν οι βάρδιες σε περίοδο αιχμής.

Τόνισε πως το σχέδιο εφαρμόζεται για μείωση των καθυστερήσεων των αεροπλάνων, υπογραμμίζοντας πως τα εμβάσματα πληρώνονται από το Eurocontrol.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου