You are here

Καταστηματάρχες βάζουν λουκέτο στη Μισιαούλη και Καβάζογλου

17/09/2019 14:09

Οι ζημιές των επιχειρήσεων στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό, από διαφυγόντα κέρδη, υπολογίζονται από τους επηρεαζόμενους στα €160 εκ., όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή εμπορίου της βουλής από τους αρμοδίους.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα, θέμα για την ανάγκη παροχής αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους εμπορευόμενους και καταστηματάρχες σε περίπτωση που εκτελούνται δημόσια έργα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού, κάλεσε τον καταστηματάρχη Ζαχαρία Αθανασιάδη να καταθέσει το παράδειγμα των έργων στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό, ώστε να διαφανεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο όπως είπε, «το πόσο δύσκολα επιβιώνουν, εάν επιβιώνουν οι επιχειρήσεις όταν δεν γίνουν από την αρχή σωστοί σχεδιασμοί ή ο εργολάβος δεν παραδίδει το έργο στο χρόνο που θα έπρεπε».

Ο κ. Αθανασιάδης είπε ότι «για ένα έργο των 1,8 χιλιομέτρων και κόστους €5,5 εκ. οι καταστηματάρχες θα έχουν απώλειες πάνω από €160 εκ.».

Διευκρίνισε ότι «τα καταστήματα στην απέναντι πλευρά του δρόμου έχουν μια μείωση στο τζίρο τους από 40% – 55% ενώ όσα καταστήματα δεν έχουν πρόσβαση η μείωση στον τζίρο τους αγγίζει το 80% έως το 93%».

Σημείωσε ότι «τα έργα αντί 24 μήνες θα διαρκέσουν 31 μήνες».

Αναλυτικότερα ανέφερε ότι «εννέα εταιρείες μετακόμισαν, δύο έχουν πουληθεί, επτά εταιρείες είναι προς πούληση, πέντε είναι στη διαδικασία να μετακομίσουν και άλλες εννέα προς κλείσιμο».

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες δεν ζήτησαν αποζημιώσεις, αλλά μείωση του χρόνου αποπεράτωσης των έργων.  Θα πρέπει τα έργα σε εμπορικούς δρόμους να γίνονται 24 ώρες το 24ωρο», επεσήμανε.

Υπέδειξε επίσης ότι «τα έργα θα πρέπει να ανατίθενται σε πολλούς εργολάβους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, μετέφερε την κραυγή αγωνίας και την απόγνωση των καταστηματαρχών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι καταστράφηκαν.  Ζήτησε να μελετηθεί το θέμα των αποζημιώσεων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, κατήγγειλε την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδικής, ανέφερε ότι πρέπει να αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις όταν πλήττονται από οδικά έργα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι είναι αδικαιολόγητο να υπογράφονται συμβάσεις και να μην ολοκληρώνονται.

Της Ηρώς Ευθυμίου