You are here

Παράταση στο «σταύρωμα» Cyta

26/04/2010 14:23
Παράταση μίας βδομάδας δόθηκε σήμερα στο σίριαλ με τα κονδύλια της Cyta που δέσμευσε η βουλή, αφού ούτε και σήμερα δεν πείστηκαν οι βουλευτές να αποδεσμεύσουν τα εν λόγω κονδύλια. Η σημερινή συνεδρία διεξήχθηκε, αρχικά, σε ψηλούς τόνους παρουσία των ΜΜΕ, και συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, μετά από παράκληση της διοίκησης του ημικρατικού οργανισμού.

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκε το αίτημα του Οργανισμού για αποδέσμευση των κονδυλίων που σταύρωσε η βουλή στις 24 Μαρτίου, που αφορούν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ύψους €3 εκ., τις διαφημίσεις και έξοδα προώθησης €11 εκ. και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το κυπριακό ποδόσφαιρο €1 εκ.

Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της βουλής δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν τις τοποθετήσεις των κομμάτων τους για την αποδέσμευση τριών κονδυλίων την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως μετά από αίτημα του Πρόεδρου του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, ο οποίος ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι θα αποκάλυπτε επιχειρηματικά δεδομένα του Οργανισμού, οι βουλευτές συναίνεσαν και αποφάσισαν η συνεδρία να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Κιττής, ξεκαθάρισε ότι παρά τις εισηγήσεις, τις παραινέσεις αλλά και τις πιέσεις που δέχθηκαν για να έχουν διαβουλεύσεις με άλλους διεκδικητές της δεύτερης ψηφιακής πλατφόρμας, αυτό δεν το επιτρέπει ο νόμος, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός.

Σημείωσε δε ότι «κάτι τέτοιο είναι παράνομο, υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη, υπάρχουν τρεις διεκδικητές και διερωτώμαι που υπάρχει το νόμιμο, δηλαδή δύο διεκδικητές να συνεργαστούν για να εκτοπίσουν τον τρίτο. Αυτά είναι πράγματα πρωτάκουστα για μας δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο».

Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει από ποιους δέχθηκε πιέσεις ο Οργανισμός για να συμμετάσχει στη διαδικασία με την Κοινοπραξία των Ιδιωτικών Καναλιών.

Επανέλαβε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι αντισυνταγματικός και αναμένει την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι υπήρξε προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ της Cyta και των ιδιωτικών καναλιών, τονίζοντας, ότι υπάρχουν δυνατότητες για συνεργασία.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε αντισυνταγματική και απαράδεκτη την ενέργεια της βουλής να ψηφίσει νόμο ο οποίος βάζει μπλόκο στο δρόμο της Cyta να διεκδικήσει τη δεύτερη πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δικαιολογώντας το σταύρωμα του κονδυλιού για τη ψηφιακή πλατφόρμα, επικαλέστηκε τις μελέτες των τεχνοκρατών του Οργανισμού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι οικονομικά ασύμφορο για τη Cyta.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε, ότι είναι άνευ αντικειμένου η αποδέσμευση του κονδυλίου για την ψηφιακή πλατφόρμα, όπως είναι τώρα ο νόμος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πριν αποφασιστεί η συνεδρία να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, έγινε προσπάθεία να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ βουλής και της Cyta. Η συνεδρία διεξήχθηκε την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον ημικρατικό οργανισμό έκαναν μονόωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δέσμευση των κονδυλίων που θέτουν τον οργανισμό, κατά την έκφραση των συντεχνιών της Cyta, υπό ομηρία.

Το λόγο πήρε πρώτα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την απαρέσκεια του για την προσπάθεια που έγινε για να αμφισβητηθεί ο έλεγχος που ασκεί η βουλή καθώς και για τα υπονοούμενα και τις κατηγορίες που έγιναν από πλευράς των εκπρόσωποι των συντεχνιών και του Διοικητικού Συμβουλίου. Απηύθυνε έκκληση «για το καλό της Cyta να κατέβουν οι τόνοι και να μας επιτρέψετε να ασκήσουμε τον έλεγχο».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστόφορου, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις φήμες που διαδίδονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cyta.

Διερωτήθηκε για ποιο λόγο προκλήθηκαν αντιδράσεις τη στιγμή, όπως είπε, που και στο παρελθόν η βουλή είχε σταυρώσει κονδύλια της Cyta. «Δεν μας αγγίζει τίποτε» τόνισε, προσθέτοντας, «ότι ούτε η λάσπη που μας ρίχνετε».

Παράλληλα άφησε αιχμές γιατί η Cyta δεν ζητά αποδέσμευση και των τεσσάρων κονδυλίων και εξήγησε ότι «το κονδύλι που δέσμευσε το ΑΚΕΛ και αφορά τις αμοιβές και τα επιδόματα των εργαζόμενων, δεν ζητάτε να αποδεσμευθεί».

Τόνισε εξάλλου ότι είναι άδικο να διαδίδεται ότι ο ΔΗΣΥ δέσμευσε όλα τα κονδύλια.

Τα πυρά αντέκρουσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι ήταν πάγια θέση του ΔΗΣΥ για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Απευθυνόμενος στο βουλευτή του ΔΗΣΥ, σημείωσε, «ότι δεν θα μας κάνετε μαθήματα υπεράσπισης των εργαζόμενων και των ημικρατικών οργανισμών».

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών του ΑΚΕΛ, είπε, ότι το κονδύλι που δέσμευσαν είναι ύψους €1,3 εκ. και αφορά υψηλόμισθους εργαζόμενους στον Οργανισμό.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπογράμμισε, ότι δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς «ούτε από τους καναλάρχες, ούτε από τους εργαζόμενους και το συμβούλιο της Cyta».

Προειδοποίησε την ίδια ώρα ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ξαναψηφίσει προϋπολογισμό ημικρατικού οργανισμού σε περίπτωση που καθυστερήσει να κατατεθεί.

«Από τους 23 ημικρατικούς οργανισμούς», σημείωσε, «οι 18 κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους το Φεβρουάριο, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, ανέφερε, ότι πρόθεση του Οργανισμού δεν ήταν να ανέβουν οι τόνοι και οι αιχμές, πρόσθεσε, απαντήθηκαν από τα στοιχεία που έστειλε η Cyta στη βουλή.

Όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του προϋπολογισμού, επεσήμανε ότι το νέο ΔΣ ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Αύγουστο, για αυτό το λόγο το συμβούλιο χρειάζονταν περισσότερο χρόνο.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός από το σταύρωμα των κονδυλίων και απαντώντας στις κατηγορίες του Λευτέρη Χριστοφόρου για το τέταρτο κονδύλι, ο κ. Κιττής, τόνισε, ότι δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα, αφού το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά χρήματα που πρέπει να δοθούν τέλος του χρόνου.

Υποστήριξε δε ότι κάποια από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι έχουν καταργηθεί, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κ. Κιττής, συμπλήρωσε, ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εκβιασμού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα φυσιολογικές τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Κάκισε όμως τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών στοιχείων τα οποία στέλλονται στη βουλή, τη στιγμή, τόνισε, που είναι έντονος ο ανταγωνισμός.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε, ότι είναι ιδιαίτερα ψηλά τα ποσά που δίνονται στα ποδοσφαιρικά σωματεία.

«Η Cyta και το ΡΙΚ στο παρελθόν», επεσήμανε, «διεκδικούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα από τα σωματεία με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους εις βάρος όμως των Κύπριων φορολογούμενων», κατέληξε.

Οι βουλευτές δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν τα όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής, στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες οι οποίες θα αποφασίσουν πως θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου