You are here

Προς απόσυρση Cyta από ψηφιακή

09/03/2010 15:17

• Πιέσεις μερίδας βουλευτών

• Κίνδυνος δημιουργίας ιδιωτικού μονοπωλίου


Την πιθανότητα απόσυρσης της Cyta από τη διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αποκάλυψε σήμερα η διοίκηση του ημικρατικού οργανισμού μετά από πρόταση νόμου μερίδας βουλευτών που επιχειρούν να φράξουν τη δραστηριοποίηση της Cyta στη ψηφιακή τηλεόραση. Με νέα πρόταση που συζητήθηκε σήμερα σε έντονο κλίμα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της βουλής, οι βουλευτές Λευτέρης Χριστόφορου (ΔΗΣΥ) και Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) ζητούν όπως η Cyta εξαιρεθεί από τα επίγεια ραδιοδίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων UHF.

Σε αντίθεση με προηγούμενη πρόταση που θεωρήθηκε αντισυνταγματική, η νέα πρόταση των δύο βουλευτών θεωρείται συμβατή με το σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναγκάζοντας τη Cyta να επανεξετάσει το θέμα.

Η διοίκηση του ημικρατικού οργανισμού που υπέβαλε αίτηση για διεκδίκηση της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης από κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών και από κοινοπραξία ελλαδοκυπριακής εταιρείας, αντιμετώπισε σήμερα τα πυρά μερίδας βουλευτών που θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου.

Με την πρόταση τους οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου και του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επιχείρησαν να φράξουν το δρόμο στη Cyta.

«Η ΑΤΗΚ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας, «θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ορισμένες ραδιοσυχνότητες», για να προσθέσει ότι, «το κοινωνικό δίκαιο επιτρέπει υπό κάποιες προϋποθέσεις να αποκλείσει κάποιους από τις ραδιοσυχνότητες».

Εκ μέρους του τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Συγκοινωνιών, ο Στέλιος Χειμώνας απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της νέας πρότασης νόμου, ωστόσο ζήτησε να επεξεργαστούν περαιτέρω την πρόταση, για το θέμα κυρίως των ραδιοσυχνοτήτων.

Καταπελτική ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου του Ρυθμιστή των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Νεόφυτου Παπαδόπουλου, ο οποίος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών δήλωσε ότι όποιος εξασφαλίσει τη δεύτερη πλατφόρμα ψηφιακής τηλεόρασης θα έχει μονοπώλιο.

Στις δικές του τοποθετήσεις ο πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής, δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να τροποποιείται ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, σε βάρος ενός παίκτη της αγοράς.

«Θεωρούμε», είπε, «ότι είναι παρέμβαση στο καθεστώς του ανταγωνισμού γιατί η κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών στην οποία συμμετέχουν και δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνίας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και περιορίζει τη δυνατότητα της Cyta να λειτουργεί σε τέτοιους τομείς ενώ επιτρέπεται στον ιδιωτικό τομέα».

Εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και τα επιχειρήματα της Αρχής να ληφθούν υπόψη στην ολομέλεια.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί η πρόταση νόμου, είπε ο κ. Κιττής, δεν θα μπορεί η Cyta να συμμετάσχει ούτε στην κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Η Cyta, αποκάλυψε ο κ. Κιττής, σκέφτεται να κάνει άλλες κινήσεις για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της στην ελεύθερη αγορά.

«Δεν θέλουμε να αφήσουμε να γίνουν προηγούμενα», επεσήμανε, «γιατί θα οδηγήσουν τον οργανισμό σε μαρασμό και σε ζημιογόνο καθεστώς».

Κατά την απογευματινή συνεδρία του ΔΣ της Cyta o πρόεδρος, Στάθης Κιττής, θα θέσει ενώπιον των μελών δύο προτάσεις οι οποίες θα αφορούν απόσυρση της αίτησης της Cyta ή συμμετοχή στην κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών.

«Πιθανότατα να αποσυρθούμε εντελώς από το αντικείμενο ή πιθανόν να αποσυρθούμε και να συμμετάσχουμε με άλλους τρόπους εάν μας επιτραπεί».

«Θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα», σημείωσε. «Αναγκάζομαι να κάνω εισηγήσεις στο ΔΣ για να δω πως θα εξυπηρετήσω τα συμφέροντα της Αρχής».

Ο κ. Κιττής εξέφρασε την ανησυχία ότι μερίδα βουλευτών μπορεί να περιορίζει τις εξουσίες της Cyta και σε άλλες δραστηριότητες της και έφερε ως παράδειγμα άλλα έργα σε άλλους τομείς.

Η Cyta, επανέλαβε ο κ. Κιττής, κατέχει και την υποδομή και την τεχνογνωσία για τη δεύτερη πλατφόρμα, επισημαίνοντας ότι θα είναι οι πιο δίκαιοι ανταγωνιστές.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Κιττης, ανέφερε ότι «θα σεβαστούν την όποια απόφαση της βουλής».

Ένας εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, παρουσιάζοντας την εισήγηση του ανέφερε ότι είναι επιτακτικό καθήκον της βουλής να προστατεύει τα συμφέροντα των ημικρατικών οργανισμών και των εργαζομένων.

«Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε», είπε, «ουσιαστικά προστατεύουμε τα συμφέροντα της ΑΤΗΚ αφού αποτρέπουμε την αρχή να οδηγηθεί σε περιπέτειες και σε ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες, όπως είπαν οι τεχνοκράτες, δεν αποκλείεται να μείνει χωρίς πελάτες και οι καταναλωτές να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια τα επόμενα 15 χρόνια».

O κ. Χριστοφόρου αναφερόταν σε μελέτη τεχνοκρατών της Cyta που τάσσονταν κατά της δραστηριοποίησης του οργανισμού στη ψηφιακή πλατφόρμα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Cyta πήρε το μήνυμα της βουλής, τονίζοντας ότι «εάν η ΑΤΗΚ κινηθεί αναλόγως τότε και η βουλή με τη σοφία που έχει σίγουρα θα μελετήσει και θα αποφανθεί για τα περαιτέρω».

Τα επιχειρήματα του ΔΗΣΥ αντέκρουσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προτίθενται να εμποδίσουν τη Cyta και διερωτήθηκε πως γίνεται από τη μια επίκληση της προστασίας των ημικρατικών οργανισμών και τη διασφάλιση της συμμετοχής τους σε ένα ελεύθερο πλαίσιο ανταγωνισμού και από την άλλη να απαγορεύεται στην Αρχή να συμμετάσχει στη ψηφιακή πλατφόρμα.

Έκκλήση για συμμετοχή της Cyta στην κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών απηύθυναν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Περδικής.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας επεσήμανε ότι «ενδεχόμενος να είναι προς όφελος των ιδιωτικών καναλιών να είναι παντρεμένοι σε μια κοινή εξέδρα», ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι «εδώ που έφτασαν τα πράγματα η ΑΤΗΚ έχει μόνο μια επιλογή αυτή της συνεργασίας».

Εκ μέρος της LTV o διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Ξιναρής, δήλωσε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στηρίζουν την τροποποίηση του νόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι «τους ιδιωτικούς σταθμούς δεν τους ενδιαφέρουν οι πρόσθετες υπηρεσίες τηλεφωνίας».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της συγκράτησης των κοστών «στην κοινοπραξία» στην οποία «όλοι έχουμε ίσο μερίδιο».

Επανέλαβε δε τη θέση ότι εάν είναι απαγορευτικό το κόστος για τα κανάλια θα εκπέμπουν μέσω δορυφόρου, κάτι το οποίο θα κοστίζει στον κόσμο πιο ακριβά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αντέννα, Στέλιος Μαλέκος, ανέφερε ότι το κόστος πρέπει να είναι τέτοιο για να κατέβει το κόστος για τους καταναλωτές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μη συμμετάσχουν στην πλατφόρμα νέοι σταθμοί.

Την ίδια ώρα ζήτησε να ενημερωθεί ποιο θα είναι το κόστος για τα επόμενα 13 χρόνια αφού τα πρώτα δύο χρόνια θα είναι ελεγχόμενο.

Ο εκπρόσωπος του Σίγμα εξέφρασε την ανησυχία του για το κόστος που θα επιβάλει η Cyta, αν θα είναι ψηλό και αποκάλυψε ότι ο προϋπολογισμός της κοινοπραξίας των ιδιωτικών καναλιών για το σκοπό αυτό αγγίζει τα €6 εκ.

Οι εκπρόσωποι των άλλων ιδιωτικών καναλιών δεν τοποθετήθηκαν.

Ο Λευτέρης Χριστόφορου ζητά η πρόταση νόμου να πάει την Πέμπτη στην ολομέλεια της βουλής, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών ζήτησαν επιπρόσθετα στοιχεία από το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου