You are here

Αλλάζουν ταυτότητα τα εστιατόρια και κέντρα αναψυχής

21/06/2022 16:01

Νομοσχέδιο που ρυθμίζει εκ νέου σε κατηγορίες τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην Βουλή από το υφυπουργείο Τουρισμού.

Το νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων, τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης σε κατηγορίες, καθορίζει τις ώρες λειτουργίας τους όπως επίσης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενημέρωσαν την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου εκπρόσωποι των κέντρων διασκέδασης και αναψυχής, στο πλαίσιο των επαφών των συνδέσμων τους με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας, όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιοι αναφορικά με την ικανοποίηση του αιτήματός τους για παροχή οικονομικής στήριξης για ολόκληρη την περίοδο κατά την οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέμειναν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό χώρων εστίασης και διασκέδασης σε τέσσερις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα σε χώρους εστίασης απλής εξυπηρέτησης, χώρους εστίασης πλήρους εξυπηρέτησης, βραδύνους χώρους διασκέδασης και νυχτερινούς χώρους διασκέδασης.

Στους χώρους εστίασης απλής εξυπηρέτησης, οι πελάτες θα εξυπηρετούνται στο ταμείο, ενώ στους χώρους εστίασης πλήρους εξυπηρέτησης από σερβιτόρους σε τραπεζοκαθίσματα ή μπαρ.

Στις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, σνακ μπαρ και πιτσαρίες.

Αναφορικά με τις κατηγορίες βραδινούς και νυχτερινούς χώρους διασκέδασης θα αφορούν επιχειρήσεις με μουσική, ποτά, αλλά χωρίς φαγητό. Θα περιλαμβάνει μπαρ, μπυραρίες και αίθουσες δεξιώσεων.

Σημειώνεται ότι και με την υφιστάμενη νομοθεσία τα κέντρα εστίασης και αναψυχής διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη φύση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες και κατατάσσονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες ή πιτσαρίες, μπυραρίες ή μπαρ, μουσικοχορευτικά κέντρα, δισκοθήκες, σνακ μπαρ και καμπαρέ.

Επίσης τα κέντρα εστίασης και αναψυχής μπορούν να κατατάσσονται σε πέραν από μία κατηγορία ενώ διακρίνονται και σε τάξεις (Α, Β και Γ) ανάλογα με φύση του κτιρίου, την αξία και ποιότητα της κατασκευής, την επίπλωση , εξοπλισμό και το επίπεδο των παρεχόμενων ανέσεων και υπηρεσιών.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε την ανάγκη άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου αι κατ’ επέκταση συζήτησής του στην καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα ότι πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που ενισχύουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο της εστίασης και ψυχαγωγίας πρέπει να τυγχάνουν κάθε δυνατής στήριξης.

Όσον αφορά στο αίτημα τους για παροχή οικονομικής στήριξης για ολόκληρη την περίοδο κατά την οποία παρέμειναν εκτός λειτουργίας, η πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της και  διαβεβαίωσε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συνδράμει με κάθε δυνατή πρωτοβουλία για προώθηση του αιτήματος και εξέτασή του από το αρμόδιο υπουργείο.

Της Ελένης Χαραλάμπους