You are here

Αγκάθι η επιτροπή παρακολούθησης στις κρατικές εγγυήσεις

11/05/2021 07:23

Προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, των προνοιών του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους επόπτες δεν είναι ενθαρρυντικά, εξαιτίας της πρόνοιας που αφορά στην επιτροπή παρακολούθησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch,το θέμα που εγείρουν οι επόπτες, ειδικότερα στη Φρανκφούρτη, είναι ότι η ενσωμάτωση της σχετικής πρόνοιας, αντίκειται ενός εκ των βασικών πυλώνων της εποπτείας, που προβλέπει ότι εποπτική αρχή των τραπεζών είναι η ΕΚΤ.

Οι επόπτες αναμένεται να εξετάσουν τις αρμοδιότητες που παρέχονται στην επιτροπή παρακολούθησης, βάσει του νόμου, ειδικότερα σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής δανείων στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή παρακολούθησης θα συμμετέχει και ο γενικός ελεγκτής, υπό την ιδιότητα του παρατηρητή, κατόπιν τροπολογίας που υποστήριξε η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από ανώτερους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ, είναι ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι οι επόπτες, πριν καταλήξουν στα σχόλια τους, να ζητήσουν από τις κυπριακές αρχές, περαιτέρω λεπτομέρειες σε ότι αφορά τους όρους εντολής αυτής της επιτροπής.

Από την άλλη, εγχώριοι ανώτατοι τραπεζίτες, καθιστούν σαφές ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν θα μπορούν να είναι υπόλογα στην εν λόγω επιτροπή, χωρίς τη συγκατάθεση του επόπτη τους.

Η έκθεση κοινοποίησης προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις, έχει ετοιμαστεί, περιορίστηκε να πει στη StockWatch o ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι κυπριακές αρχές θα αναμένουν και τα σχόλια της ΕΚΤ και ειδικότερα, αυτά τα οποία θα αναφέρονται στην επίμαχη επιτροπή.

Η έκθεση αναμένεται να αποσταλεί ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη ευθύς μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, εντός των ημερών.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα εξετάσει επιπλέον, κατά πόσο ο νόμος συνάδει ή όχι με τους κανονισμούς που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις.

Οι τροπολογίες και ενσωματώσεις στο νόμο

Σημειώνεται ότι η απερχόμενη Βουλή, τον περασμένο Απρίλιο, με τροπολογία άλλαξε την κατανομή του ποσού των εγγυήσεων, με €150 εκατ. να προορίζονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις, €550 εκατ. για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €300 εκατ. για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Επίσης, μεταφέρθηκε στο νόμο η πρόνοια του σχετικού διατάγματος για προστασία από απολύσεις για περίοδο έξι μηνών, των εργαζομένων επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων.

Πέραν της ενσωμάτωσης στο νόμο της επιτροπής παρακολούθησης, η βουλή με τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον ΥΠΟΙΚ, να εκδίδει μέσω διατάγματος, σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για αναστολή καταβολής μηνιαίων δόσεων δανειοληπτών, για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δανειακής σύμβασης.

Για την εφαρμογή του σχεδίου, θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος στο οποίο θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της υλοποίησης του σχεδίου.

Το τελευταίο στάδιο πριν την υλοποίηση του σχεδίου, θα είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ κράτους και τραπεζών που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στο σχέδιο.

Του Λεύκου Χρίστου