You are here

Ακόμα ένα βήμα πίσω ο Πετρίδης για εγγυήσεις

30/04/2020 06:45

Ακόμα ένα βήμα πίσω φαίνεται να υποχωρεί ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με στόχο την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων για νέο δανεισμό από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα δεδομένα των τελευταίων δύο ημερών, όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τις απαντήσεις του υπουργείου οικονομικών στις εισηγήσεις των κομμάτων αλλάζουν, με το υπουργείο να αποδέχεται σημεία επί των οποίων προηγουμένως είχε τοποθετηθεί αρνητικά.

Αυτά αφορούν, αποδοχή της απευθείας στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων με εφάπαξ ενίσχυση τους εκ μέρους του κράτους και μεγαλύτερο ποσοστό κρατικής εγγύησης για δάνεια σε κάποιες κατηγορίες μικρών επιχειρήσεων, που ενδεχομένως να ανέλθει στο 85%.

Παράλληλα, το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο μείωσης του ποσού των κρατικών εγγυήσεων, που με βάση το νομοσχέδιο ως έχει σήμερα βρίσκεται στα €2 δισ.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα αφορά μάλλον χαμηλότερο ποσό κρατικών εγγυήσεων, με προοπτική επανεξέτασης του ποσού σε μεταγενέστερο στάδιο αναλόγως των αναγκών.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι το ύψος της εγγύησης είναι «διαπραγματεύσιμο με τα πολιτικά κόμματα ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση χρυσής τομής».

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει, έγιναν δεκτές εισηγήσεις για καθορισμό της διανομής των εγγυήσεων ανά κατηγορία επιχειρήσεων, αφαίρεση από το νομοσχέδιο του δικαιώματος του υπουργού να αλλάζει με διατάγματα ουσιώδεις όρους του νομοσχεδίου, ενσωμάτωση πρόνοιας για την απαγόρευση απόλυσης προσωπικού και εφαρμογή ανώτατων ορίων στο ύψος εγγυημένων δανείων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο φαίνεται πως εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση σε σχέση με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ελεγκτικής υπηρεσίας ως παρατηρητή, στην επιτροπή που θα παρακολουθεί τη διαδικασία παραχώρησης των κρατικών εγγυήσεων.

Η συμμετοχή του ελεγκτή αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΗΚΟ για στήριξη του νομοσχεδίου, το οποίο με βάση δηλώσεις του υπουργού αναμένεται να επανέλθει αναθεωρημένο ενώπιον της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως σε χθεσινή του δήλωση, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε ότι τα χρήματα που θα παραχωρηθούν σε δάνεια, «δεν είναι του κράτους για να τα ελέγχουμε, αλλά των τραπεζών».

Πιέζει ο χρόνος για έγκριση του νομοσχεδίου

Μιλώντας στο πλαίσιο του χθεσινού Cyprus-Economic Summit Covid-19, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι συγκλίσεις που θα επιτρέψουν την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο να γίνονται πιο γρήγορα απ’ ότι άλλοτε.

«Προσπαθούμε συναινετικά να βρούμε εκείνες τις συγκλήσεις οι οποίες χρειάζονται», είπε.

«Φυσικά» όπως ανέφερε, «έχει 35 μέρες που προσπαθούμε να βρούμε τις συναινέσεις για το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κάτι το οποίο άλλες χώρες θα είχαν ήδη εφαρμόσει και επιχειρήσεις θα το είχαν ήδη χρησιμοποιήσει και θα είχαν εξοφλήσει με φθηνό δανεισμό και με κρατική εγγύηση προμηθευτές τους ή οτιδήποτε άλλο».

Πιέσεις για όσο το δυνατό πιο σύντομη κατάληξη και ψήφιση του νομοσχεδίου ασκεί και η εργοδοτική πλευρά.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τρόποι άρσης του αδιεξόδου για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις για νέα χαμηλού κόστους επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Πέτρου τόνισε την σημασία που έχει για τον επιχειρηματικό κόσμο, η γρήγορη πρόσβαση σε νέο δανεισμό για κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων και απεύθυνε έκκληση στον κ. Παπαδόπουλο για επιτάχυνση της προσπάθειας πολιτικής σύγκλισης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Στην ανάγκη να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση η νομοθεσία των κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό/ρευστότητα από τραπεζικούς οργανισμούς προς βιώσιμες επιχειρήσεις που το χρειάζονται, αναφέρθηκε και το ΚΕΒΕ σε πρόσφατη επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αγώνας για επίτευξη πλειοψηφίας

Τόσο οι νέες υποχωρήσεις του υπουργείου οικονομικών και οι δηλώσεις του κ. Πετρίδη, όσο και η παρέμβαση της ΟΕΒ προς τον κ. Παπαδόπουλο, καταδεικνύουν ότι η κυβερνητική πλευρά καταβάλλει αγώνα δρόμου για να κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας για ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση επενδύει στη στήριξη του ΔΗΚΟ για να περάσει το νομοσχέδιο από τη βουλή, ωστόσο η καθυστέρηση στην κατάθεση αναθεωρημένου νομοσχεδίου, δείχνει ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ένα συμφωνημένο κείμενο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και αναμένει την κατάθεση του αναθεωρημένου κειμένου για να επαναπροσδιορίσει τη στάση του.

Βουλευτές του κόμματος συνεχίζουν να αξιώνουν συμμετοχή της ελεγκτικής υπηρεσίας στη διαδικασία με ρόλο παρατηρητή, αν και με τα νέα δεδομένα διαφαίνεται πιο συγκαταβατικό το κλίμα στο κόμμα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να προχωρά σε ανοίγματα και προς άλλες κατευθύνσεις, προς μικρότερα κόμματα, για τη διασφάλιση των 28 ψήφων που χρειάζονται για να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς οι απώλειες που μπορεί να προκύψουν εάν βουλευτές του ΔΗΚΟ δεν υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, ενδεχομένως να μην καλυφθούν με τη στήριξη του νομοσχεδίου από το Κίνημα Αλληλεγγύης που αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση.

Διατηρούν επιφυλάξεις τα κόμματα

Μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να αντληθεί δανεισμός ύψους €400 εκ. με κρατικές εγγυήσεις για επιχειρήσεις, ποσό που ενδεχομένως να καλύψει τις ανάγκες στο παρόν στάδιο, ανέφερε στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος σε ότι αφορά το πλαίσιο με βάση το οποίο οι τράπεζες θα αποφασίζουν για τη διοχέτευση του δανεισμού, σημειώνοντας ότι δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του ΑΚΕΛ για δημιουργία μηχανισμού προσφυγής δανειοληπτών σε περίπτωση απόρριψης τους.

Εξάλλου, πηγές του κόμματος, κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να πανικοβάλει με προβλέψεις υπερβολικών χρηματοδοτικών αναγκών ώστε να πετύχει την έγκριση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, με επιστολή που θα αποσταλεί σήμερα στο υπουργείο οικονομικών το ΑΚΕΛ θα ζητήσει πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, όπως αυτές παρουσιάζονται σε πρόσφατο σημείωμα που τέθηκε ενώπιον της βουλής.

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο κρύβει παγίδες και ότι δουλεύει εις βάρος των δανειοληπτών και των φορολογουμένων, εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στη StockWatch.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τους τραπεζίτες, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να το υποστηρίξει. Σημείωσε μάλιστα, ότι η κυβερνητική πλευρά δεν απευθύνθηκε στην ΕΔΕΚ στο πλαίσιο διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.

Στην ανάγκη άμεσης απόφασης για το θέμα, αναφέρεται το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε σχετική ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω επιπλέον δανεισμού από τις τράπεζες δεν θα βοηθήσει την οικονομία αλλά αντίθετα θα αυξήσει το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, προστίθεται ότι το κόμμα δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα ότι θα λειτουργήσει κατά τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό για την οικονομία. Οι εν λόγω αναφορές περιλαμβάνονται σε επιστολή του προέδρου του κόμματος Γιώργου Περδίκη προς τον υπουργό οικονομικών.  

Της Μαρίας Χαμπή