You are here

Αλλάζουν τα φώτα στις κρατικές εγγυήσεις

21/04/2021 12:56

Σε σειρά τροπολογιών  που θα επιφέρουν αλλαγές σε σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, κατέληξε η σημερινή έκτακτη συνεδρία των μελών της κοινοβουλευτική Επιτροπής Οικονομικών.

Σε κλειστή συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν τις τροπολογίες των κομμάτων, αρκετές εκ των οποίων εξασφαλίζουν πλειοψηφία.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν:

α)ανακατανομή του ποσού των κρατικών εγγυήσεων στη βάση του αριθμού εργοδοτουμένων και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ως εξής:

-€150 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις,

-€550 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και

-€300 εκατ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

β)επαναφορά της επιτροπής παρακολούθησης με την συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από εκπρόσωπους του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και τη γενική λογίστρια.

γ)εισαγωγή διαδικασίας υποβολής παραπόνου από επιχειρήσεις των οποίων το αίτημα για συμμετοχή στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων θα απορριφθεί.

Πλειοψηφία φαίνεται να εξασφαλίζει και τροπολογία που μεταφέρει στον νόμο πρόνοια του σχετικού διατάγματος, για την προστασία εργαζομένων από απολύσεις, σε επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων.

«Λύσαμε το γόρδιο δεσμό»

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής συμφώνησαν με την εισήγηση του ΔΗΚΟ περί αυξημένων διαδικασιών ελέγχου και διαφάνειας στη διαδικασία χορήγησης εγγυήσεων».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κατέληξε επίσης, στην ανακατανομή των κρατικών εγγυήσεων με μεγαλύτερο ποσό σε μικρές και μικρομεσαίεε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και στην εισαγωγή διαδικασίας υποβολής παραπόνου.

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων «έπρεπε να το είχαμε ένα χρόνο προηγουμένως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα οδηγηθεί αύριο προς ψήφιση στην σωστή του μορφή», είπε.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στην επιτροπή παρακολούθησης της διαδικασίας, ανέφερε πως «η εκ των προτέρων γνώση, μπορεί να διασφαλίσει το δίκαιο και αδιάβλητο της διαδικασίας».

Ερωτηθείσα εάν το πλαίσιο με τις αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή, θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, σημείωσε ότι ήταν έγνοια όλων, οι τροπολογίες να είναι εντός των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ, ενώπιον της οποίας θα τεθεί το σχέδιο για να λάβει έγκριση. «Κατά τη δική μας εκτίμηση οι τροπολογίες είναι εντός των παραμέτρων της ΕΕ και δεν θα προσκρούουν σε ενστάσεις», σημείωσε.

Την πρόβλεψη ότι θα υπερψηφιστούν οι τροπολογίες των κομμάτων που εξασφαλίζουν κοινή αποδοχή, εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Σημείωσε ότι οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ αφορούν ενίσχυση του ελέγχου, της διαφάνειας και της στόχευσης, καθώς και την προστασία από τις απολύσεις των εργαζομένων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο σχέδιο. «Σε αυτό στοχεύουμε και πιστεύω ότι αύριο θα το πετύχουμε», είπε.

Ικανοποίηση για την υιοθέτηση αρκετών τροπολογιών του κόμματος, εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σημείωσε ωστόσο, ότι το κόμμα θα επιμείνει στην προώθηση και τροπολογιών που δεν φαίνεται να έπεισαν την πλειοψηφία. Αυτές αφορούν στο να μη συμμετέχουν στο σχέδιο οι μεγάλες επιχειρήσεις και στο να τεθεί πλαφόν €800 χιλ. στο ύψος δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις που θα δικαιούνται να λάβουν οι επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες που εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον έλεγχο της διαδικασίας. Άλλωστε, όπως είπε, το νομοσχέδιο εκπορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό που καθορίζει πολλά από όσα θα εφαρμόζονται και που εφαρμόστηκε σε πολλές άλλες χώρες χωρίς πρόβλημα.

Σε ότι αφορά τις τροπολογίες που προωθούνται, ο κ. Κουλλά ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να δούμε τις τροπολογίες όπως θα ομαδοποιηθούν αύριο και θα κρίνουμε».

Της Μαρίας Χαμπή