You are here

Αναστολή ρύθμισης για καταχρηστικές ρήτρες ζητούν οι τράπεζες

18/06/2019 06:56

Αναστολή της ψήφισης της πρότασης νόμου της επιτροπής εμπορίου που επεκτείνει την προστασία φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων έναντι καταχρηστικών ρητρών, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

Παράλληλα, καταθέτει εισήγηση για σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή βουλευτών, του Συνδέσμου Τραπεζών και του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού πρόταση νόμου σε σχέση με την προστασία των μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες.

Στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών Μιχάλης Καμμάς, σημειώνεται ως καθοριστικής σημασίας η δέσμευση της ομάδας εργασίας για οριστικοποίηση προτεινόμενου κειμένου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της βουλής για τις θερινές διακοπές, προς εξυπηρέτηση του σκοπού που έχει θέσει η επιτροπή εμπορίου.

Παράλληλα, σημειώνεται η διάθεση του συνδέσμου να σταθεί αρωγός και να παρέχει ουσιαστική διέξοδο στο εν λόγω ζήτημα.

Σε σχέση με την υπάρχουσα πρόταση νόμου, το τελικό κείμενο της οποίας έχει ολοκληρωθεί με τη συνεργασία του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου και οδεύει ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση, αναφέρεται ότι ο σύνδεσμος έχει εκφράσει σειρά ενστάσεων και διαφωνιών τόσο ως προς το πνεύμα που θα εξυπηρετήσει, όσο και σε σχέση με το οικονομικό κόστος, το διοικητικό φόρτο και τις χρονοβόρες διαδικασίες που όπως υποστηρίζεται, θα επιφορτίσουν δυσανάλογα τόσο τις τράπεζες, όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις και την αγορά ευρύτερα.

Με βάση το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στη προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου, πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα καλύπτονται από τη νομοθεσία, θα θεωρούνται όσες πληρούν δύο εκ των τριών κριτηρίων που είναι: Eνεργητικό που δεν υπερβαίνει τις €700 χιλ., κύκλος εργασιών που δεν υπερβαίνει το €1 εκ. και αριθμός απασχολουμένων που δεν υπερβαίνει τα 3 άτομα.

Της Μαρίας Χαμπή