You are here

Κινήσεις στο παρά πέντε και φως στη σήραγγα για τις κρατικές εγγυήσεις

14/04/2021 11:38

Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να προωθηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και θα θέσει το θέμα στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δήλωση Ν. Παπαδόπουλου

Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει το εξής:

«Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, κάτω από την πίεση των τραπεζών, απέσυρε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κόμπαζε πως έχει «Σχέδιο Β».

Έκτοτε, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κρατούσε το νομοσχέδιο στα συρτάρια της για 11 ολόκληρους μήνες, αφήνοντας στο έλεος της πανδημίας χιλιάδες μικρομεσαίους.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο απραξίας, ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως τελικά δεν είχε «Σχέδιο Β» και θυμήθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, μια εβδομάδα πριν να κλείσει η Βουλή, χωρίς να ζητήσει να εξεταστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως όφειλε. 

Αντί όμως να απολογηθεί ο υπουργός Οικονομικών στις χιλιάδες των ΜμΕ για την ολέθρια ανικανότητα και καθυστέρηση που επέδειξε, ζητά και τα ρέστα».

Το ΔΗΚΟ, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, «θα πράξει αυτό που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση.

Στην αυριανή σύσκεψη Αρχηγών θα ζητήσουμε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εμείς θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ».

Σημειώνει όμως ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει δύο τροπολογίες:

• «Θα ζητήσουμε να περιοριστούν τα δάνεια του σχεδίου σε ΜμΕ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί θα αφορά και θα ωφελήσει πραγματικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

• Θα ζητήσουμε ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτή τη διαδικασία, για να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ότι πάθαμε με τα «χρυσά διαβατήρια».

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυβέρνηση της διαπλοκής ανεξέλεγκτη», καταλήγει το ΔΗΚΟ και καλεί όσους «πραγματικά ενδιαφέρονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο, να στηρίξουν την πρόταση και τις τροπολογίες» του ΔΗΚΟ.

Θέμα στους αρχηγούς και από Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά επειγόντως να συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Μέσω επιστολής την οποία απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, ο κ. Νεοφύτου ζητεί όπως συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή και αφορά τις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, το θέμα των κρατικών εγγυήσεων είναι ύψιστης σημασίας και ένα εργαλείο που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, που και ακόμη και κλειστή να ήταν η Βουλή θα έπρεπε ν’ ανοίξει για να συζητήσει και να εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις.

Συμφωνεί και η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών συμφωνεί να συζητηθεί το νομοσχέδιο που αφορά στις κρατικές εγγυήσεις, στην αυριανή συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων.

«Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις πρέπει όντως να συζητηθεί και να προωθηθεί στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, καθώς θ’ αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για ένεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας απέστειλε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίζει διαφάνεια και επαρκή έλεγχο, να υπάρχει όριο στο ύψος που μπορεί μια επιχείρηση να δανειστεί και να αποκλειστούν προβληματικές επιχειρήσεις.

ΠτΔ: Για πολιτικές σκοπιμότητες μετατίθενται οι κρατικές εγγυήσεις

Σε πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τη μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Στο πλαίσιο δηλώσεων στο προεδρικό, ανέφερε πως «με λύπη μου παρατηρώ ότι είναι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι προς όφελος των πολιτών που αντί της αμέσου ψήφισης των κρατικών εγγυήσεων, με προσχήματα το νομοσχέδιο μετατίθεται μετά τις εκλογές», είπε.

Αποδεικνύεται, είπε «πως υπεράνω του ευρύτερου καλού, υπερέχει το στενό κομματικό συμφέρον, κάτι που δεν είναι προς πίστη κανενός».

Σημείωσε πως η πολιτεία έχει ήδη δώσει 1,6 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων και πως οι κρατικές εγγυήσεις θα ήταν μια πρόσθετη βοήθεια προς όσους μέχρι τώρα υπέστησαν σημαντικές θυσίες και έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

«Πρέπει κάποια στιγμή, να κατανοήσουμε πως οι κομματικές σκοπιμότητες δεν ωφελούν στις κομματικές ψήφους», είπε, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις καλύπτουν όλους τους ιδεολογικούς χώρους. 

Ζέτα: Υιοθετήσαμε πολλές εισηγήσεις

Στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων παρενέβη και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «η απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ευθύ πλήγμα κατά των ιδίων των εργαζομένων, από τους οποίους υστερούν ένα σημαντικό στήριγμα και τους αφήνουν εκτεθειμένους».

Προσθέτει ότι «μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση που προκάλεσε η πανδημία οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τα στενά κομματικά πλαίσια» και να στηρίξουμε την προσπάθεια υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα επίσης με την Υπουργό, η κυβέρνηση, «προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση του νομοσχεδίου, έχει υιοθετήσει πέραν των δέκα εισηγήσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτέλεσε το ΔΗΚΟ το οποίο αρνήθηκε να συμμετέχει στον σχετικό διάλογο».

Επιστολές ΚΕΒΕ στα κόμματα

Η αναμονή για έγκριση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων προκαλεί συνεχίζει να προκαλεί και σήμερα αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον γγ του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή, το Επιμελητήριο αποστέλλει σήμερα επιστολές προς όλους τους αρχηγούς κομμάτων απευθύνοντας έκκληση όπως συναινέσουν στο να προχωρήσει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας στις 22 Απριλίου.

Τόνισε πως διανύουμε τον 13ο μήνα της πανδημίας με τις αντοχές των επιχειρήσεων να έχουν ήδη εξαντληθεί και να περιμένουν το συγκεκριμένο εργαλείο για να κρατηθούν στη ζωή.