You are here

Εγγυήσεις: Οι τροποποιήσεις κλειδί για παρακάτω

20/04/2021 06:56

Το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων για δανειοδότηση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο η τελική έκβαση παραμένει δύσκολο αίνιγμα.

Αν και φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί, η ουρά που θα προστεθεί στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις που θα εισηγηθούν τα κόμματα, θα είναι το στοιχείο που θα καθορίσει την παραπέρα πορεία.

Κατ’ αρχάς, όπως σημειώνει η κυβερνητική πλευρά, το τελικό νομοσχέδιο, όπως αυτό θα εγκριθεί από τη Βουλή, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επομένως δε θα πρέπει οι όποιες πρόνοιες να αλλοιώνουν σημαντικά αυτό που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα όμως με παράγοντες του τραπεζικού τομέα, το πιο σημαντικό κομμάτι αφορά τη διαδικασία έγκρισης των δανείων. Κατά πόσον δηλαδή θα εισαχθούν στοιχεία που θα θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στην απόλυτη ευχέρεια των τραπεζών να αποφασίζουν με βάση τα τραπεζικά κριτήρια σε ποιόν δανείζουν και σε πιο ποσό. Παρόμοια θέση και προειδοποίηση, επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, κατέθεσε χθες στη Βουλή και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνουν επίσης ότι αν το νομοσχέδιο γίνει πολύπλοκο στην εφαρμογή και ειδικά στην απαίτηση καταβολής των κρατικών εγγυήσεων εκεί και όπου χρειαστεί, τότε ενδέχεται να μην τύχει ευρείας εφαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.

Θυμίζουμε ότι ΔΗΚΟ και Οικολόγοι επιμένουν στην εμπλοκή του γενικού ελεγκτή στην όλη διαδικασία, θέση που υιοθετεί και η Αλληλεγγύη, το ΑΚΕΛ εισηγείται ενημέρωση της Βουλής κάθε τρεις μήνες και δέσμευση των επιλέξιμων επιχειρήσεων ότι δε θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να μην αυθαιρετούν οι τράπεζες, η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα καταθέσει τις δικές της τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο προνοεί παραχώρηση δανείων προς επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. Τα €300 εκατ. θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργαζόμενους και τα υπόλοιπα μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου η ευθύνη καταμερίζεται σε ποσοστό 70% στο κράτος και 30% στις Τράπεζες.