You are here

Έμειναν εκτός ευνοϊκής μεταχείρισης οι εγγυητές εταιρειών

22/09/2021 07:48

Άρχισε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις εγγυητών σε οφειλές εταιρειών, στο ενδεχόμενο μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, για όσα φυσικά πρόσωπα υπέγραψαν συμβάσεις εγγύησης για οφειλές εταιρείας μέχρι τις 13 Ιουλίου 2018, ακόμα και εάν το διάταγμα εκκαθάρισης της εταιρείας εκδοθεί μετά τον Απρίλιο του 2021, τα πρόσωπα αυτά θα καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις για τις υποχρεώσεις τους ως εγγυητές, αφού αφαιρεθούν τα λογικά έξοδα διαβίωσης τους και της οικογένειας τους, καθώς και το ύψος των δόσεων που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν ως πρωτοφειλέτες.

Όπως αναφέρεται στο επεξηγητικό σημείωμα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Ενέργειας, σε προηγούμενες συζητήσεις πακέτου νομοθεσιών που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιτροπή Οικονομικών εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, όπως αφαιρεθεί ο χρονικός περιορισμός για εφαρμογή ευνοϊκής μεταχείρισης των εγγυητών στο πλαίσιο των μηχανισμών αφερεγγυότητας.

Η εν λόγω ρύθμιση ίσχυε μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Προστίθεται ότι εκ παραδρομής, ο μηχανισμός της εκκαθάρισης εταιρειών δεν προσαρμόστηκε, όπως τους υπόλοιπους μηχανισμούς της αφερεγγυότητας.

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 299 του περί Εταιρειών Νόμου, το οποίο αφορά στη μεταχείριση των εγγυητών σε περίπτωση εκκαθάρισης εταιρείας, ούτως ώστε να συνάδει με την προστασία που τυγχάνουν πλέον οι εγγυητές σε όλους τους υπόλοιπους μηχανισμούς του πλαισίου αφερεγγυότητας, δηλαδή σε περίπτωση που ο χρεώστης πτωχεύσει ή συμμετέχει σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής ή διοριστεί εξεταστής για την αναδιάρθρωση των χρεών εταιρείας, μετά την ψήφιση του πακέτου των νομοθεσιών που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον Ιούλιο του 2018.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αλλαγή προωθείται για σκοπούς συνοχής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Νομοσχέδιο και για εταιρείες επενδύσεων

Ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου, τέθηκε επίσης νομοσχέδιο για την τροποποίηση επίσης άρθρων του «περί Εταιρειών Νόμου», έτσι ώστε να συνάδει ο «περί Εταιρειών Νόμος» Κεφ. 113, με τον «περί Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΕΑ) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2012» Ν 78(1)/2012, καθώς και με τον «περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο του 2018» Ν. 124(1)/2018.

Οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία εγγραφής ή λειτουργίας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με μετοχές ως ΕΕΜΚ, στην απόκλιση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών της από την καθαρή αξία του ενεργητικού της, στην εξουσία εξαγοράς δικών της μετοχών, στην τροποποίηση του ιδρυτικού της εγγράφου, στη μεταχείριση των μετοχών της που έχουν εξαγορασθεί και στη σύσταση μιας ΕΕΜΚ.

Της Ελένης Χαραλάμπους