You are here

Καθοριστική συνεδρία για τύχη των κρατικών εγγυήσεων

19/04/2021 06:50

Ανοίγει σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων €1 δισ. στις τράπεζες, ώστε να διοχετευθεί χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις.

Τα κόμματα ετοιμάζονται να καθορίσουν το πλαίσιο των προϋποθέσεων που θέτουν για την έγκριση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης προώθησης του εργαλείου των κρατικών εγγύσεων προς εφαρμογή, ως ένα επιπλέον όπλο αντιμετώπισης των οικονομικών πιέσεων που δέχονται οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας.

Το νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί πέρσι από την Εκτελεστική Εξουσία, μετά από πολλαπλές αλλαγές που επεδίωξαν να επιφέρουν σε αυτό τα κόμματα και την επιμονή, κυρίως του ΔΗΚΟ, στη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στην επιτροπή παρακολούθησης της διαδικασίας.

Η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία αποτέλεσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, θέση η οποία δεν έχει αλλάξει ούτε και σήμερα. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι εξακολουθούν να επιμένουν στη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Εκτός από τη συμμετοχή του γενικού ελεγκτή το ΔΗΚΟ ζητά περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση της κατηγοριοποίησης, για παραχώρηση εγγυήσεων σε δάνεια μόνο μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις για ισότητα πρόσβασης όλων των δανειοληπτών στον τραπεζικό τομέα και προστασία από ενδεχόμενες τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Η Συμμαχία Πολιτών, υποστηρίζει την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια και αυστηρούς ελέγχους στο σχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει προϋποθέσεις που έθετε το ΑΚΕΛ για ενίσχυση της διαφάνειας, διασφάλιση της χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έλεγχο από πλευράς του κράτους ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία εκ μέρους τραπεζών.

Η σημερινή συνεδρία διεξάγεται στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, της γενικής λογίστριας, του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Τραπεζών, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΟΒΕΚ, καθώς και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Στόχος της Επιτροπής, είναι να προωθηθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, όπου και αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί.

Το ενδεχόμενο κόμματα και κυβέρνηση να καταλήξουν και πάλι σε αδιέξοδο, προκαλεί ανησυχία σε φορείς της οικονομίας που τις προηγούμενες μέρες, είχαν απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις για άμεση έγκριση του νομοσχεδίου.

Της Μαρίας Χαμπή