You are here

Οδεύουν στην Ολομέλεια οι κρατικές εγγυήσεις

11/10/2021 11:29

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται το τροποποιητικό νομοσχέδιο του κυπριακού σχεδίου κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ., για την παροχή δανεισμού σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή να δηλώνει ότι από το σχέδιο θα μπορούν να επωφεληθούν και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτούργησαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την εφαρμογή του σχεδίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 4 Νοεμβρίου.

Μόνο εκ των υστέρων ο έλεγχος

Ερωτηθείς από βουλευτές του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο οι έλεγχοι από την Επιτροπή Ενημέρωσης να γίνονται ταυτόχρονα με την παραχώρηση δανείων, ο κ. Παντελή ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς δεν προνοείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ενδεχόμενο που υιοθετηθεί θα δημιουργηθεί ζήτημα με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Με βάση το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου που εξέτασε σήμερα η Επιτροπή, οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση ότι έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς τη Δημοκρατία.

Ειδικότερα, το διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών στην πορεία προς υλοποίηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, αναφέρει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να εγκρίνουν τα δάνεια, με λήψη υπεύθυνης δήλωσης από τους δικαιούχους, ότι έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς τη Δημοκρατία και ότι έχουν αιτηθεί την έκδοση σχετικής βεβαίωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, η εκταμίευση των δανείων θα πραγματοποιείται μόνο μετά την υποβολή της βεβαίωσης από τον δικαιούχο προς το πιστωτικό ίδρυμα.

Σε καλό δρόμο η παράταση της διαδικασίας

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία παράτασης εφαρμογής του Σχεδίου, του οποίου η υλοποίηση τίθεται εντός εξαιρετικά στενών χρονοδιαγραμμάτων, καθότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι τη δανειοδότηση δικαιούχων θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εγκριθεί τα δάνεια για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, ώστε να τύχει αξιοποίησης το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων.

Προηγουμένως, η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να ψηφίσει το τροποποιητικό νομοσχέδιο κρατικών εγγυήσεων. Στην συνέχεια, για διάστημα ενός μήνα, οι τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο και ακολούθως όσες θα συμμετέχουν στο σχέδιο, να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και να τις καλέσουν να υποβάλουν αίτηση για δανεισμό. Στα τελευταία στάδια της διαδικασίας, οι αιτήσεις θα πρέπει να εξεταστούν και να εγκριθούν πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό του €1 δισ. προβλέπεται να κατανεμηθεί ως εξής:

-€300 εκατ. για έκδοση δανείων προς αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις

-€550 εκατ. για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και

-€150 εκατ. για έκδοση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Ανησυχία ΑΚΕΛ για εκ των υστέρων έλεγχο

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχει συναντίληψη ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχία ότι μέσα από τις ρυθμίσεις που γίνονται στο αναθεωρημένο κείμενο μειώνεται περαιτέρω η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.

«Πρώτον διότι η ίδια η Επιτροπή η οποία συστήνεται από Επιτροπή Παρακολούθησης μετονομάζεται, και όχι άνευ λόγου, σε Επιτροπή Ενημέρωσης. Μάλιστα, ρητά αναφέρεται ότι θα είναι εκ των υστέρων η ενημέρωση, επομένως υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, υπάρχουν ζητήματα αδυναμίας άσκησης ουσιαστικού ελέγχου, πλην όμως αυτή είναι μια πτυχή την οποία θα παρακολουθούμε και στο μέτρον του δυνατού θα παρεμβαίνουμε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και δημόσια» σημείωσε.

Της Ελένης Χαραλάμπους