You are here

Παρατείνεται το σήριαλ των κρατικών εγγυήσεων

11/05/2020 14:17

Σε νέα συνεδρίαση που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα, θα συνέλθει η επιτροπή οικονομικών, για να εξετάσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που αφορά στις κρατικές εγγυήσεις για νέο δανεισμό προς επιχειρήσεις, με προοπτική την προώθησή του ενώπιον της ολομέλειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων για δανειοδότηση μέσω κρατικών εγγυήσεων €1,5 δισ. και η απευθείας στήριξη με κρατικό χρήμα πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, καθώς επίσης, τα φορολογικά κίνητρα για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε μειώσεις ενοικίων και το νομοσχέδιο παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (vouchers) με κρατικές εγγυήσεις για προπληρωμένες κρατήσεις ταξιδιών που λόγω της πανδημίας δεν θα εκτελεστούν, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών στην οποία συμμετείχε ο υπουργός οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη, με τα ίδια θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση, η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής έχει μετακινηθεί για την Δευτέρα, αντί της ερχόμενης Παρασκευής, ώστε να δοθεί χρόνος στην επιτροπή οικονομικών να εξετάσει τα νομοσχέδια.

Ο κ. Βότσης αναφέρθηκε σε νέες πρόνοιες που θα εισαχθούν στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και για θέματα που αναμένεται να διευθετηθούν  ενώ, σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, γίνεται λόγος για νέο νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις για νέο δανεισμό.

ΑΚΕΛ: Θα χρειαστεί χρόνος για μελέτη νομοσχεδίων

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην τηλεόραση του Capital, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι προκύπτουν ερωτήματα από τα νομοσχέδια ως έχουν κατατεθεί, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει τα νομοσχέδια ενώπιον των οικονομικών του συμβούλων και όπως ανέφερε, έχει ετοιμαστεί μια πρώτη ανάλυση των νομοσχεδίων η οποία θα συζητηθεί αύριο στα αρμόδια σώματα του κόμματος ώστε, όπως είπε, να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις της αριστεράς. Επεσήμανε ότι η μελέτη των νομοσχεδίων συνεπάγεται χρόνο, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα μήνα για να εξετάσει τις θέσεις των κομμάτων και να ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις.

Αναγνώρισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επείγει η επίλυση του ζητήματος των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια, σημειώνοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να διεξέλθουν του θέματος με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, χωρίς αυτό, όπως τόνισε, να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της συζήτησης.

Αναφερόμενος σε πρόνοιες που φαίνεται να προβληματίζουν το ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι θα πρέπει να τεθούν αυστηρά κριτήρια ώστε να μην επιτρέπονται υποκειμενικές αποφάσεις σε ότι αφορά την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Υποστήριξε παράλληλα, ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον στον οποίο δεν θα παραχωρηθεί δάνειο με κρατική εγγύηση, να προσφύγει σε ένα όργανο που θα αποφαίνεται κατά πόσο αδικήθηκε ή όχι.

Ο κ. Κυπριανού σχολίασε και τις προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν σε μείωση ενοικίων, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα προτιμούσε μια άλλη προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι «έστω και αυτή την προσέγγιση θα τη μελετήσουμε», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία αναφορικά με το σκεπτικό της ρύθμισης, ποιοι θα ευνοηθούν και κατά πόσο οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις αποτελούν επαρκές κίνητρο για να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες σε μειώσεις στα ενοίκια.

ΔΗΚΟ: Δεσμεύσεις ΥΠΟΙΚ για βελτιώσεις νομοσχεδίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, μιλώντας επίσης, στην τηλεόραση του Capital, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης τέθηκαν 69 ερωτήσεις και εισηγήσεις που έπρεπε να απαντηθούν από τον υπουργό οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι αρκετά ζητήματα έχουν διευθετηθεί, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ενσωματωθούν στο σχετικό νομοσχέδιο, ενώ όπως ανέφερε, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί.

Στα ζητήματα που διευθετήθηκαν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για ενημέρωση της βουλής ανά τρεις μήνες, σε σχέση με την εξέλιξη του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων για νέο δανεισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βότση ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το θέμα της εμπλοκής του γενικού ελεγκτή ωςπαρατηρητή στην παρακολούθηση της διαδικασίας, καθώς δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.

Διαφωνίες προκύπτουν και σε ότι αφορά το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων, που με βάση το νομοσχέδιο φτάνουν στο €1,5 δισ.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι η άποψη των πλείστων κομμάτων είναι πως οι κρατικές εγγυήσεις πρέπει να κινηθούν κατά το μέγιστο κοντά στο €1 δισ., τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Ο λόγος, όπως είπε, είναι γιατί οι τράπεζες δεν κατάφεραν να πείσουν ότι κάνουν και αυτές τη δική τους κίνηση, αφού δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα, σημείωσε.

Αυτά όπως ανέφερε, είναι τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες μέρες, με την επιτροπή να ορίζει νέα συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής μετακινήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, μεγαλύτερη συναίνεση φαίνεται να επιτυγχάνεται σε σχέση με το νομοσχέδιο παροχής κουπονιών με κρατικές εγγυήσεις για τον τουρισμό, ενώ η επιτροπή δεν πρόλαβε να εξετάσει σε βάθος τις ρυθμίσεις που αφορούν στα ενοίκια, η συζήτηση των οποίων θα συνεχιστεί την Πέμπτη με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

ΕΔΕΚ: Αρνητικά στοιχεία και κίνδυνοι για δανειολήπτες

Όπως αναφέρεται εκ μέρους της ΕΔΕΚ, κατά τη σημερινή συζήτηση διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξακολουθεί να έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία τα οποία ουσιαστικά εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους τους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στην παραχώρηση στις τράπεζες της δυνατότητας να αποφασίζουν σε ποιους θα δίνουν δάνειο έναντι ακινήτου το οποίο θα υποθηκευτεί και σε ποιους θα παραχωρούν δάνειο χωρίς την εξασφάλιση ενυπόθηκου ακινήτου, της δυνατότητας να πωλούν τα δάνεια σε επενδυτικά ταμεία και της δυνατότητας σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου να προχωρούν σε εκποίηση των υποθηκευμένων ακινήτων για την παραχώρηση του συγκεκριμένου δανείου.

Σημειώνεται επίσης, ότι δεν προβλέπεται η αναστολή παραχώρησης μερισμάτων για εταιρείες οι οποίες θα δανειοδοτηθούν και για τις τράπεζες για τις οποίες η αναστολή ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο. 

Η ΕΔΕΚ εισηγείται ότι αυτό που χρειάζεται είναι ακόμα μεγαλύτερο ποσό απευθείας επιχορήγησης των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να λειτουργήσουν και λιγότερος δανεισμός από τις τράπεζες.

Εκφράζεται επίσης η ελπίδα, οι εισηγήσεις που κατέθεσε σήμερα το κόμμα στον Υπουργό Οικονομικών να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν, «τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές, στο νέο νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί για να δοθεί η δυνατότητα και στην ΕΔΕΚ να στηρίξει θετικά το νομοσχέδιο», όπως σημειώνεται.

Αλληλεγγύη: Να αυξηθούν τα ποσά εφάπαξ στήριξης

Ορθή χαρακτηρίζει την αρχή του μέτρου παραχώρησης εφάπαξ στήριξης, το Κίνημα Αλληλεγγύη, ωστόσο σε ανακοίνωση αναφορικά με τη σημερινή συνεδρία, σημειώνεται ότι τα ποσά του προνοούνται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν επαρκούν και δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των πραγματικών αναγκών που θα προκύψουν.

Όπως αναφέρεται, το Κίνημα Αλληλεγγύη ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να αυξηθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τα Εφάπαξ ποσά της κρατικής στήριξης που θα δοθεί απευθείας στους αυτοτελώς εργαζόμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε από τη μια να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα τους και από την άλλη να καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό το κόστος από την κρίση του κορωνοϊού.

Δεν βλέπουν περιθώρια συγκλίσεων οι Οικολόγοι

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων σημειώνεται ότι το κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση των νομοσχεδίων που αφορούν τις κυβερνητικές εγγυήσεις και τα κουπόνια για τον τουρισμό, ωστόσο αναφέρεται ότι «όπως φάνηκε από τη στάση του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συγκλίσεων».

«Εμείς εργαζόμαστε για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων» σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται οι Οικολόγοι επιμένουν ο Γενικός Ελεγκτής να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη διαδικασία παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων και ταυτόχρονα ζητούν να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα τύχουν ενίσχυσης, ζητούν επίσης να αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και εξαπάτηση του δημοσίου σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής αποκλεισμού και επιχειρούν, όπως σημειώνεται εισαγωγή κρτηρίων για ουσιαστική απευθείας βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, που να συνάδουν με την πράσινη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κωλυσιεργία βλέπει ο ΔΗΣΥ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφέρει ότι τόσο ο αρμόδιος Υπουργός των Οικονομικών όσο και ο Διοικητής της Κεντρικής απάντησαν με πειστικό τρόπο σε όλα τα ερωτήματα, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα και αυτής της δέσμης μέτρων τα οποία πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «οι όποιες αιτιάσεις ή η σκόπιμη κωλυσιεργία από το ΑΚΕΛ ή άλλα κόμματα για την ψήφιση των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας, το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν αχρείαστη καθυστέρηση η οποία από αυτό το σημείο και πέρα είναι εγκληματική και ξεκάθαρα εις βάρος της οικονομίας και των επιχειρήσεων». 

Της Μαρίας Χαμπή