You are here

Σωρεία προϋποθέσεων για να ψηφίσουν τις κρατικές εγγυήσεις

14/04/2021 16:03

Προϋποθέσεις για τη ψήφιση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων επαναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις οργανωμένων φορέων για την μετάθεση του θέματος μετά τις εκλογές.

Στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκτάκτως στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας για ψήφιση. Σχετική εισήγηση εξέφρασαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ωστόσο τις προϋποθέσεις που θέτουν για την έγκρισή του. Ορισμένα κόμματα προτάσσουν το θέμα της συμμετοχής του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία, το οποίο οδήγησε πέρσι το νομοσχέδιο σε αδιέξοδο.

Έτοιμο να συζητήσει το ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι οι εισηγήσεις που θα τεθούν στη σύσκεψη αρχηγών θα εξεταστούν σοβαρά και μελετημένα. «Δεν είμαστε εναντίον των κρατικών εγγυήσεων» είπε, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις.

Αυτές ήταν, α) η διαδικασία να διέπεται από διαφάνεια, β) να διασφαλιστεί ότι θα πάρουν χρηματοδότηση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και γ) να υπάρχει έλεγχος από πλευράς του κράτους ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία από πλευράς τραπεζών σε σχέση με τη χορήγηση εγγυημένων δανείων.

Είμαστε, είπε, έτοιμοι να συζητήσουμε το νομοσχέδιο ακόμα και με ταχείες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αν καιγόταν πραγματικά για τις κρατικές εγγυήσεις δεν θα έφερνε το σχετικό νομοσχέδιο τελευταία στιγμή στη Βουλή», ενώ έκανε λόγο για ανατροφοδότηση του λαϊκισμού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Οι κρατικές εγγυήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο φτάνει να χρησιμοποιείται με διαφάνεια, έλεγχο και στόχευση για να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις -και κυρίως οι μικρομεσαίες- δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό», επισημαίνει. 

Επιμένει με ελεγκτή το ΔΗΚΟ

Στην συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία επιμένει το ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε σήμερα ότι δεν μπορεί να αφεθεί ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση καλώντας σε στήριξη των τροπολογιών που εισηγείται το κόμμα για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Αυτές έχουν να κάνουν με την συμμετοχή του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία και με τον περιορισμό της παραχώρηση των δανείων του σχεδίου, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έτοιμη να στηρίξει με προϋποθέσεις η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συζητήσει και να στηρίξει τις κρατικές εγγυήσεις, όπως διαμηνύει το κόμμα, θέτοντας ωστόσο, συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η ΕΔΕΚ ζητά να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος των δανειοληπτών οι οποίες θα κατοχυρώνουν την ισότητα πρόσβασης όλων των δανειοληπτών στον τραπεζικό τομέα και την προστασία τους από ενδεχόμενες μελλοντικές αυθαιρεσίες, όπως υποστηρίζει το κόμμα.

Επίσης, ζητά να ληφθούν πρόνοιες για αποφυγή αχρείαστων εγγυήσεων που θα είναι σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη.

Πλαφόν και αλλαγές σε δικαιούχους εισηγείται η Συμμαχία

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις πρέπει να συζητηθεί και να προωθηθεί στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, υποστηρίζει η Συμμαχία Πολιτών.

Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται ότι η οικονομική βοήθεια σ’ επιχειρήσεις και εργαζομένους μέσω κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και πως ύψιστη προτεραιότητα πρέπει ν’ αποτελεί ο έλεγχος σε σχέση με το ποιοι θα πάρουν τα εν λόγω δάνεια από τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών με προτάσεις που όπως υποστηρίζεται «δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά ταυτόχρονα καθιερώνουν μια διαφανή διαδικασία, επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς έναντι των υποχρεώσεων τους και συμβάλλουν στη μείωση του ρίσκου για ζημιές στο κράτος».

 Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης στην οποία να μετέχουν ένας εκπρόσωπος από το Γενικό Λογιστήριο, την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα υποβάλλει έκθεση στην κυβέρνηση και στη Βουλή ανά τρίμηνο, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος. Ο κ. Λιλλήκας εισηγείται επίσης καθορισμό ανώτατου ποσού δανείου ανά επιχείρηση, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, γίνεται εισήγηση για αλλαγές σε ότι αφορά τους δικαιούχους των νέων δανείων

Τροποποίηση και ψήφιση, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι

Η αντιπολίτευση έπρεπε να δείξει την αποφασιστικότητά της, να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και να το ψηφίσει πριν από την διάλυση της παρούσας Βουλής, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία, ρίχνοντας τη μπάλα στην κυβέρνηση.
 
Το κόμμα υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας και να δοθεί το δικαίωμα με τροπολογία στον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο την εφαρμογή του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων.  
 
Όπως υποστηρίζουν οι Οικολόγοι, είναι ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τροποποιήσουν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την επόμενη Πέμπτη κατά τις εργασίες της τελευταίας συνεδρίασης, και εναπόκειται στην κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας.

Της Μαρίας Χαμπή