You are here

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη οι κρατικές εγγυήσεις

19/04/2021 13:47

Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Απριλίου οδηγείται το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Σχετική απόφαση πήρε πριν από λίγο η Επιτροπή Οικονομικών η οποία εξέτασε σήμερα σε ειδική έκτακτη συνεδρία το θέμα. Η συνεδρία διεξήχθηκε σε έντονο ύφος και συγκρουσιακό κλίμα, κυρίως μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι με λύπη που παρατηρώ ότι σήμερα δεν έγινε μια δημιουργική ζύμωση απόψεων», σημειώνοντας ότι «κάποιοι επέλεξαν την μικροπολιτική, τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς».

Είναι οι ίδιοι, είπε, «που δεν ψήφισαν το σχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την πρώτη φορά, είναι οι ίδιοι που καταψήφισαν τους προϋπολογισμούς, από τους οποίους δώσαμε μέχρι σήμερα 1,6 δισ. ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και είναι οι ίδιοι που μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την ώρα της πανδημίας τον εργαζόμενο και την επιχείρηση».

Ανέφερε πως τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2021, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν δάνειο, δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων για 6 μήνες, καθώς επίσης θα αποκλείονται επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχέδια διάσωσης στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η πολιτική απάτη της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζεται, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών», για να υπενθυμίσει ότι πριν από ένα χρόνο «η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αποφάσισε να αποσύρει το ν/σ των κρατικών εγγυήσεων κάτω από την πίεση των τραπεζών γιατί θεωρούσαν ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλά τα επιτόκια του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελαν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή».

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζοντας πως έστω και αργά, η Κύπρος η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει.

Στηρίζει η ΚΤ

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηρόδοτου, είπε πως η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το σχέδιο στην ολότητά του, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην κάθε τράπεζα αν θα συμμετάσχει ή όχι.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στους ενδεχόμενους κινδύνους που προκύπτουν, λέγοντας πως στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται όριο στο δανεισμό, οι τράπεζες θα μπορούν να μην παραχωρούν δάνεια, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει ορισμός της ζημιάς.

Στο μεταξύ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και η ΠΟΒΕΚ, ενώ ο Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥΜΕΑ) τάχθηκε κατά του σχεδίου υποδεικνύοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ζήτησε να δίδονται τα δάνεια από το κράτος.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν από τα κόμματα σωρεία τροπολογιών, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η τελική τους τοποθέτηση και η τύχη του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη στις 09:00 η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει το περιεχόμενο των τροπολογιών, μια μέρα δηλαδή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά την τελευταία Ολομέλεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, πριν τη διάλυση του σώματος για τις βουλευτικές εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τον εποπτικό έλεγχο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων με το Δημοκρατικό Κόμμα να καταθέτει σήμερα τροπολογία, η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου και του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία το ΔΗΚΟ, ο Γενικός Ελεγκτής καθίσταται παρατηρητής της πορείας υλοποίησης του Σχεδίου.

Κατά τη συνεδρία ο ΔΗΣΥ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το ΑΚΕΛ έθεσε σειρά ερωτημάτων, καταγγέλλοντας την υπεροπλία της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ στα Μέσα Ενημέρωσης.

Επίσης, το ΔΗΚΟ επιμένει στον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή και διερωτάται γιατί αφαιρέθηκε ο έλεγχος και από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ΕΔΕΚ τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ, ωστόσο, έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Το νομοσχέδιο προνοεί παραχώρηση δανείων προς επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. Τα €300 εκατ. θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργαζόμενους και τα υπόλοιπα μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου η ευθύνη καταμερίζεται σε ποσοστό 70% στο κράτος και 30% στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλλά, «δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε μέρος της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους να σκαρφίζονται αιτιάσεις, φόβους και ανησυχίες» και υποστήριξε ότι εάν δεν επικρατήσει ο λαϊκισμός το νομοσχέδιο θα εγκριθεί.

Το ΑΚΕΛ σε επίπεδο τροπολογιών εισηγείται ανά τριμηνία ενημέρωση της Βουλής, για τα ευρήματα της έκθεσης του Προγράμματος, καθώς  επίσης όπως οι επιλέξιμες Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι να μην προχωρούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού.

Ζητεί επίσης αναδιανομή προς τα πάνω των ποσών που αφορούν δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Βουλευτής του  ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για αργοπορημένη κατάθεση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο η Κυβέρνηση έλεγε ότι δε είχε πρόθεση να στείλει ξανά στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «εμείς επιμένουμε στον έλεγχο της κυβέρνησης της διαπλοκής. Επιμένουμε στον έλεγχο για να μην πάθουμε με τις κρατικές εγγυήσεις αυτά που πάθαμε με τα χρυσά διαβατήρια. Για αυτό σήμερα ενημερώσαμε την επιτροπή οικονομικών πως θα καταθέσουμε την ερχόμενη Πέμπτη,   σχετική τροπολογία για να επανέλθει η επιτροπή παρακολούθησης στο νομοσχέδιο με τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία χρήζουν διερεύνησης, διαλεύκανσης, προτού από την πλευρά της ΕΔΕΚ αποφασίσει να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημά του στηρίζει το πρόγραμμα της ΕΕ που επιτρέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια για επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ωστόσο, σημείωσε ότι θεωρεί σημαντικό να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε να γίνεται πραγματικός έλεγχος και να μην έχουμε τα σκάνδαλα που παρουσιάστηκαν με το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι για σκοπούς διαφάνειας και σωστής διαχείρισης του σχεδίου θα πρέπει να επανέλθει η πρόνοια για την επιτροπή παρακολούθηση αναφέροντας ότι βλέπουν θετικά την τροπολογία που έχει κατατεθεί για τη συμμετοχή ως παρατηρητή του Γενικού Ελεγκτή.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι τράπεζες μέσα από τις πρόνοιες του σχεδίου να υποχρεωθούν να σεβαστούν την ισοτιμία και την ισότητα των δικαιούχων και όχι να αλιεύουν επιλεκτικά πελάτες, το Σχέδιο να καλύψει ξεχωριστά τις επενδύσεις νέων αγροτών που θα γίνουν μέσα από το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που θα ξεκινήσει να τρέχει σε λίγους μήνες.

Επίσης, για τα δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα να  υπάρξει συγκριμένη πρόνοια που να απαγορεύει την πώληση τους σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ενώ εισήγηση είναι να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους και οι δικαιούχοι να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, είπε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε στο παρά ένα να καταθέσει ξανά το νομοσχέδιο», για να υπενθυμίσει ότι πέρσι τέτοιο καιρό η ίδια το απέσυρε, χωρίς να προχωρήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Εμείς, είπε, «υποβάλαμε τα ερωτήματα μας και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου και ελπίζω την Πέμπτη να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην Ολομέλεια, ώστε την υστάτη να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και όχι μόνο».

Γ.Χ.