You are here

Τι προβλέπει το διάταγμα για κρατικές εγγυήσεις δανείων

11/05/2020 15:20

Πρόνοιες αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων για την έκδοση νέων δανείων, τους δικαιούχους των κυβερνητικών εγγυήσεων για νέα δάνεια, το ύψος των επιτοκίων για τα νέα δάνεια, το ανώτατο ποσό των δανείων που θα παραχωρηθούν και τους μηχανισμούς ελέγχου της διαδικασίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του σχετικού διατάγματος του υπουργού οικονομικών.

Το διάταγμα θα αποτελέσει την πρόσκληση προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων για την έκδοση νέων δανείων, τα οποία θα έχουν περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος για να αποστείλουν στο υπουργείο «εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Στο κείμενο περιλαμβάνονται λεπτομέρειες αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν και οι δικαιούχοι των κυβερνητικών εγγυήσεων για την έκδοση νέων δανείων και ξεκαθαρίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ότι δεν θα πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού, για περίοδο μέχρι και έξι μηνών από την έκδοση του διατάγματος, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Σημειώνεται ότι η αθέτηση της εν λόγω υποχρέωσης επιφέρει κυρώσεις αλλά δεν επηρεάζει την κρατική εγγύηση του δανείου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εν λόγω κυρώσεις αφορούν διοικητικό πρόστιμο €1000 μέχρι €500 χιλ., με πρόσθετη επιβάρυνση €100- €50 χιλ. για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης, με το ύψος των ποινών να εξαρτάται από τη σοβαρότητας της παράβασης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος, ως εξασφάλιση, θεωρείται η υποθήκευση ακίνητης ιδιοκτησίας ή άλλων αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων ενώ, σημειώνεται πως τα Πιστωτικά Ιδρύματα έχουν υποχρέωση να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ανάκτησης χρεών.  

Αναφορά γίνεται στο ανώτατο ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων, το οποίο δύναται να παραχωρηθεί σε κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα και στα κριτήρια κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων, για λογαριασμό των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σε Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται, σκοπός παραχώρησης των νέων δανείων είναι η κάλυψη των αναγκών ρευστότητας, κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων των Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων και όχι η αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων με οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα και προστίθεται ότι η παραχώρηση των νέων δανείων δεν θα χρησιμοποιείται για πληρωμή μερισμάτων ή/και αποπληρωμή πιστωτικών υπολοίπων των διευθυντών ή/ και μετόχων.

Επισυνάπτεται αυτούσιο το προσχέδιο του διατάγματος.

M.X.