You are here

Ζητούν εδώ και τώρα ψήφιση νομοσχεδίου για εγγυήσεις

13/04/2021 12:28

Την έντονη αντίδραση των εργοδοτικών συνδέσμων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αλλά και των ξενοδόχων προκαλεί η μετάθεση τη ψήφισης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές ενώ τάχιστη προώθηση του νομοσχεδίου ζητά και η ΠΟΒΕΚ.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών κι Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αλλά και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) καλούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει με την ψήφιση του Νόμου Περί Κρατικών Εγγυήσεων πριν από τη διάλυση του Νομοθετικού Σώματος.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει στη StockWatch ότι η «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων χωρίς τον εν λόγω Νόμο, θα προκαλέσει σοβαρά «θρομβωτικά επεισόδια» σε ένα οικονομικό σώμα, το οποίο υποφέρει εδώ και δεκατρείς μήνες από αναρίθμητα «υποκείμενα νοσήματα» και οι επιπλοκές για κάποια από τα «ζωτικά του όργανα» θα είναι μη αναστρέψιμες.

«Η αποπαγοποίηση νέων θέσεων στο Δημόσιο, η εκ νέου διόγκωση της κρατικής μηχανής και η εκτόξευση του κρατικού μισθολογίου σε μη διαχειρίσιμα ύψη, δεν μπορεί να θεωρείται προτεραιότητα σημαντικότερη από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», τονίζει.

«Τα πράγματα προωθούνται με λάθος σειρά. Η πανδημία θα τελειώσει και πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις βιώσιμες για να χρηματοδοτούν την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας», επισημαίνει.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αναφέρει ότι «είναι με ιδιαίτερη απογοήτευση που το ΚΕΒΕ διαπιστώνει ότι αυτό το σοβαρό θέμα παραπέμπεται μετά τις εκλογές».

«Δίνεται η εντύπωση ότι η βουλή δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών για να προχωρήσει στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για να μπορέσει να δοθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Τα διαδικαστικά θέματα που επικαλείται η βουλή είναι άνευ σημασίας σε σύγκριση με τα πολλά προβλήματα που θα προκαλέσει η μη προώθηση του νομοσχεδίου απειλώντας τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων», τονίζει.

 Το ΚΕΒΕ καλεί τη βουλή να προχωρήσει στη ψήφιση του νομοσχεδίου πριν τη διάλυση της βουλής.

«Φαίνεται, δυστυχώς, ότι παρά την καθολική αναγνώριση της ανάγκης να ψηφιστεί το εν λόγω Σχέδιο, επικρατούν και πάλιν προεκλογικές σκοπιμότητες και με προμετωπίδα καθαρά διαδικαστικά ζητήματα η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτυγχάνει για ακόμα μια φορά να αφουγκραστεί την πραγματικότητα και να δώσει διέξοδο στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων», τονίζει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι οποιεσδήποτε δικαιολογίες και προσχήματα ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν είχαν το χρόνο να μελετήσουν το Νομοσχέδιο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να το ψηφίσουν πριν τη διάλυση της Βουλής δεν πείθουν κανένα, αφού οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι γνωστές σε όλους εδώ και πολλούς μήνες», υπογραμμίζει.

Ο ΠΑΣΥΞΕ θεωρεί ότι η ψήφιση του υπό αναφορά Νόμου θα παρέχει άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις που τόσο την έχουν ανάγκη μετά από ενάμιση χρόνο πλήρους απραξίας.

«Η οικονομία του τόπου και ιδιαίτερα ο τουρισμός, δέχονται ήδη ισχυρές πιέσεις λόγω της πανδημίας, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζεται και η ρευστότητα στερεύει, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια για ανάκαμψη», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων.

Συναφώς, έστω και την ύστατή, ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να λειτουργήσουν με διαδικασίες του κατεπείγοντος ώστε να προχωρήσουν στην προώθηση του Νόμου για ψήφιση από την ολομέλεια, πριν την διάλυση της Βουλής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο και την κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης αναφέρει στη StockWatch ότι «συμφωνούμε με την προώθηση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, θέλουμε να προωθηθεί τάχιστα, αλλά εκείνο που θέλουμε είναι για τα €300 εκατ. που αντιστοιχούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τους δοθεί περίοδος χάριτος για να ξεκινήσουν να δίνουν δόσεις μετά από ένα χρόνο για να περάσει η πανδημία γιατί δε μπορούν να φορτωθούν νέα δόση με τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα μείωση του τζίρου.

Οι τράπεζες στην παρούσα στιγμή δεν προβαίνουν σε κάποιο σχόλιο αποφεύγοντας να εμπλακούν στην πολιτική συζήτηση.

Της Γεωργίας Χαννή