You are here

Αίρεται το χρηματιστηριακό απόρρητο

27/02/2002 16:01
Όλες οι δημόσιες εταιρείες υποχρεούντε πλέον, να καταθέσουν ενώπιον της Βουλής τα στοιχεία τα οποία τους ζητήθηκαν, αλλά είχαν αρνηθεί να το πράξουν επικαλούμενες το χρηματιστηριακό απόρρητο.

Η γνωμάτευση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, την οποία παρέδωσε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στις δημόσιες εταιρίες που αρνήθηκαν να παρουσιάσουν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Η άρνηση ως γνωστόν αφορούσε, τον κατάλογο των εταιριών που αποτάθηκαν στη Sharelink Securities Ltd για εισαγωγή στο ΧΑΚ και τις οποίες αφού απέρριψε, στη συνέχεια εισήχθησαν στο χρηματιστήριο με άλλο ανάδοχο ή σύμβουλο (Σ.Σ: Η ονομαστική αναφορά στην εταιρεία Sharelink Securities Ltd, και όχι στις άλλες εταιρείες που επίσης αρνήθηκαν να παρουσιάσουν στοιχεία που τους ζητήθηκαν από την επιτροπή Ελέγχου, γίνεται γιατί στη γνωμοδότηση του βοηθού γενικού εισαγγελέα υπάρχει ρητή αναφορά μόνο στην εν λόγω εταιρεία και στους λόγους που επικαλέστηκε για να αιτιολογήσει την άρνηση της).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τρισέλιδη γνωμάτευση του Πέτρου Κληρίδη, «η μόνη» από τις περιπτώσεις του άρθρου 6 (του περί καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές) το οποίο «θα μπορούσε να επικαλεσθεί η Sharelink Securities Ltd για να δικαιολογήσει την άρνηση της» είναι εκείνη της παρ. (Γ), σύμφωνα με την οποία, όπως επί λέξει τονίζεται, «υπάρχει η δυνατότητα άρνησης απάντησης ή παρουσίασης εγγράφου αν, με τον τρόπο αυτό θα παραβιάζετο ιερατικό, ιατρικό, δημοσιογραφικό ή δικηγορικό απόρρητο ή μυστικό ή θα αποκαλύπτετο το μυστικό τέχνης ή επαγγέλματος».

Από την σχετική επιστολή, που η εν λόγω εταιρία απέστειλε στη Βουλή, αναφέρεται στην γνωμάτευση, «δεν φαίνεται να επικαλείται οποιαδήποτε από τις εξαιρέσεις του άρθρου 6» και προσθέτει ότι ακόμη κι αν η εταιρία επικαλείτο τις εξαιρέσεις της παρ. (γ) «έχω την γνώμη» σημειώνει ο βοηθός Γ.Ε «ότι δεν εκαλύπτετο από τις πρόνοιες της».

Επιπλέον, στην γνωμάτευση επισημαίνεται ότι ο περί Αξιών ΧΑΚ νόμος δεν καθιερώνει πρόσθετη εξαίρεση από την υποχρέωση προς μαρτυρία ή προσαγωγή εγγράφων σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από αυτές που προβλέπει το άρθρο 6, ενώ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. (3): «Η υποχρέωση για εχεμύθεια ΑΙΡΕΤΑΙ κατά την έκταση που η κοινοποίηση επιβάλλεται δυνάμει νόμου ή δικαστικού διατάγματος ή κατά την έκταση που οι κοινοποιούμενες πληροφορίες συνιστούν στοιχεία αποδεικτικά της διάπραξης ποινικού ή πειθαρχικού αδικήματος».

Η παροχή των αιτούμενων στοιχείων, καταλήγει η γνωμάτευση, δεν προσκρούει ούτε στη νομοθεσία για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, «γιατί ο Νόμος αυτός αφορά σε προσωπικά δεδομένα φυσικών και όχι νομικών προσώπων» (δηλ. Εταιριών).