You are here

Ακάλυπτες επιταγές ύψους μισού δις στην αγορά

04/04/2002 19:32
Φοβερές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των ακάλυπτων επιταγών, αφού όπως υπολογίζεται, σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο ακάλυπτες επιταγές ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών.

Η επιτροπή Νομικών της βουλής, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη μάστιγα των ακάλυπτων επιταγών εξέτασε σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή των Νέων Οριζόντων, Χρήστου Κληρίδη, για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού δικαίου και ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, την οποία μελέτησε σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, προτείνεται:
(1) Η κατάργηση της πρόνοιας για την περίοδο των 7 ημερών, από την παρουσίαση στην Τράπεζα της επιταγής, ως προϋπόθεση για την διάπραξη ποινικού αδικήματος
(2) Κατάργηση της υπεράσπισης της «εύλογης αιτίας» στις περιπτώσεις που ο δίδει οδηγίες, ο εκδότης της να σταματήσει η επιταγή.
(3) Να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε πράξη του εκδότη, που σκοπό έχει την μη εξόφληση της επιταγής για οποιοδήποτε λόγο.
(4) Προτείνεται να καταστεί ως τεκμήριο, το αληθές του περιεχομένου της σφραγίδας και των σημειώσεων της τράπεζας πάνω στην επιταγή, και
(5) Η κατάργηση της υπεράσπισης, ότι δεν προκύπτει αγώγιμο δικαίωμα κατά του εκδότη της επιταγής και ότι η επιταγή σκοπεύει να εξοφλήσει χρέος που σχετίζεται με ανήθικη, παράνομη συναλλαγή.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε το ΚΕΒΕ, ενώ οι Εμπορικές Τράπεζες ανέλαβαν να την μελετήσουν καθώς και ο Συνεργατισμός.