You are here

Απαντήσεις στα «αγκάθια» για νόμο «Cyllywood»

03/10/2018 06:48

Επιστολή προς τη βουλή απέστειλε το υπουργείο οικονομικών, με την οποία ξεκαθαρίζει τα σημεία τα οποία αποτέλεσαν αγκάθια στην ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου που καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Κύπρο.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη και τους παρευρισκομένους είχε απασχολήσει μεταξύ άλλων, το κατά πόσο μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο κινήτρων πέραν των νομικών προσώπων και φυσικά πρόσωπα ή άλλες οντότητες, όπως ενώσεις προσώπων.

Στην επιστολή του το υπουργείο οικονομικών σημειώνει πως με τον ορισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σχέδιο, θεωρείται κάθε οντότητα ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, η οποία ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτές, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνονται ειδικότερα, αυτοαπασχολούμενοα άτομα και οικογενειακές επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, καθώς και προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο ορισμός «πρόσωπο» όπως καθορίζεται στο βασικό νόμο περί φορολογίας εισοδήματος του 2016, περιλαμβάνει τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα και πως περαιτέρω, το σχέδιο κινήτρων προνοεί πως δικαιούχοι μπορούν να είναι νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού εγγεγραμμένα στην Κύπρο ή σε κράτος μέλος της ΕΕ και τα οποία διεξάγουν εργασίες στην Κύπρο μέσω υποκαταστήματος ή γραφείου.

«Όχι» στους σκηνοθέτες

Με την επιστολή, το υπουργείο οικονομικών δίνει επίσης, αρνητική απάντηση στο αίτημα της ένωσης σκηνοθετών να συμμετέχει με εκπροσώπους της στην επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων για συμμετοχή στο σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται, αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί για δύο λόγους, πρώτον γιατί αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και δεύτερον, γιατί θα προέκυπτε σύγκρουση συμφερόντων.

Συμβατή η κρατική ενίσχυση προς ιδιωτικά κανάλια

Το υπουργείο απαντά και στο ερώτημα κατά πόσο τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης προς τα ιδιωτικά κανάλια που προβαίνουν σε δικές τους παραγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, η προτεινόμενη ενίσχυση που παρέχεται μέσω του σχεδίου προς τα ιδιωτικά κανάλια που προβαίνουν σε δικές τους παραγωγές, είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Μεγάλη εκδήλωση, με «λειψό» πλαίσιο

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, στις 10 Οκτωβρίου ο οργανισμός προώθησης επενδύσεων (CIPA) διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων παραγόντων και σκηνοθετών του εξωτερικού, από το Hollywood, την Αγγλία, την Ινδία, τον Καναδά και αλλού, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Με δεδομένο ότι η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής έχει καθοριστεί για τις 12 Οκτωβρίου, το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν τη μεγάλη εκδήλωση, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο CIPA την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του CIPA Λευτέρης Ελευθερίου, είχε αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «θα εκτεθούμε εάν τους πούμε ότι ισχύει το ένα κομμάτι και το άλλο αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή».

Επισυνάπτεται η επιστολή προς τη βουλή που απέστειλε το υπουργείο οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή