You are here

Απλήρωτα 15 χιλ. εξώδικα οχημάτων «Ζ»

11/07/2021 06:01

Ρύθμιση όσον αφορά τα χιλιάδες ανεκτέλεστα εξώδικα πρόστιμα που επιβάλλονται σε οδηγούς οχημάτων ενοικίασης «Ζ», ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, που συμμετείχε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής μεταφορών, εντός Ιουλίου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει την καταβολή των προστίμων για εξώδικα που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις τουριστών - οδηγών οχημάτων ενοικίασης (Ζ). Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί ότι η ευθύνη για τα εξώδικα σε οδηγούς με οχήματα «Ζ», θα βαραίνει τους ιδιοκτήτες, δηλαδή τις εταιρείες ενοικίασης.

Ο Υπουργός είπε ότι πέραν των 15 χιλιάδων εξώδικων προστίμων που αφορούν οχήματα ενοικιάσεως είναι ανείσπρακτα τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι έχει καλλιεργηθεί η νοοτροπία στους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας ότι σε περίπτωση που τους επιβληθεί κάποιο εξώδικο πρόστιμο δεν έχουν οποιαδήποτε επίπτωση στον ενδεχόμενο που δεν το εξοφλήσουν.   

«Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να βρει τρόπο για να δεσμεύει τον πελάτη της ότι θα καταβάλει το πρόστιμο του εξώδικου,  όπως π.χ. δεσμεύοντας για ένα διάστημα ένα ποσό στην πιστωτική του κάρτα», είπε για να προσθέσει ότι είναι κάτι που γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

Μοτοσικλετιστές με επαγγελματική άδεια

Όσο αφορά την οδική ασφάλεια ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ετοιμασθεί δύο τροποποιητικά νομοσχέδια, πρώτον για τις άδειες οδήγησης μοτοσυκλέτας μέχρι 125 κυβικών, για αναθεώρηση των κανόνων εξασφάλισής άδειας και δεύτερο για πολίτες που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες για επαγγελματικό λόγο, όπως πχ ταχυδρόμοι και διανομείς, ώστε να υπάρχει υποχρέωση να εξασφαλίζουν επαγγελματική άδεια.

Επεσήμανε ότι σήμερα οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα, απαιτείται να έχουν μαθητική άδεια. Πρόσθεσε ότι στην νομοθεσία θα ενσωματωθούν και άλλες πρόνοιες, όπως η υποχρεωτική χρήση του κράνους και άλλων εξαρτημάτων ασφαλείας, όπως το γιλέκο αερόσακος και τα ειδικά παπούτσια.

Ηλεκτρικά ποδήλατα στα υπουργεία

Το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει επίσης, σχέδιο επιδότησης για αγορά ποδηλάτου.

Το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει σχέδιο δράσης για την ποδηλασία, το οποίο περιλαμβάνει 17 δράσεις μεταξύ των οποίων υποδομές, ποδηλατοδρόμοι, επιδότηση για αγορά ποδηλάτου και εξοπλισμός των υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμα, ότι επικαιροποιείται η νομοθεσία που αφορά στις σχολές οδηγών, καθώς η υφιστάμενη χρονολογείται από την δεκαετία του 60.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται με την εφαρμογή του να επιλυθούν σειρά προβλημάτων.

Νομοσχέδιο και για τα ταξί

Ανάμεσα στις νομοθετικές αλλαγές που τοιμάζει το Υπουργείο, είναι και νομοσχέδιο το οποίο θα εξαλείψει την «πειρατεία» από το επάγγελμα των ταξί.

 

Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζεται η μεταρρύθμιση του επαγγέλματος. Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας τα ταξί θα κατηγοριοποιηθούν και θα υπάρχει σύστημα αξιολόγησης από τους πελάτες τους, όπως αναφέρθηκε.

Της Ελένης Χαραλάμπους