You are here

Ασφυκτική πίεση για να τιμωρηθούν μιζαδόροι

11/02/2021 20:02

Πιέσεις στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών για ολοκλήρωση πειθαρχικών διαδικασιών σε σχέση με εταιρείες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, επιχειρεί να ασκήσει η Βουλή.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας, εξαιρουμένων των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ενέκρινε τροπολογία επί του προϋπολογισμού του Συμβουλίου, για την δέσμευση κονδυλίων που αφορούν στην αντιμισθία, στο επίδομα φιλοξενίας και στα οδοιπορικά της προέδρου και των μελών του Συμβουλίου, καθώς και τροπολογία για την δέσμευση της αμοιβής, που αφορούν στην πειθαρχική υπόθεση ΣΑΠΑ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν εκ μέρους ΑΚΕΛ και Οικολόγων. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που η Βουλή παγώνει την αντιμισθία για πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, επέκριναν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών υποθέσεων που χειρίζεται το Συμβούλιο, για εταιρείες εκ μέρους των οποίων υπήρξε παραδοχή ενώπιον δικαστηρίου ότι δωροδόκησαν δημόσιους λειτουργούς.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σημείωσε ότι εκτός από το Συμβούλιο μένει εκτεθειμένη η κυβέρνηση που καλύπτει την παρατυπία και την παρανομία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι αυτή είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η βουλή έχει λόγο στην τιμωρία ενόχων για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Πρόσθεσε ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η βουλή να σταυρώσει τα κονδύλια και να συνεχίσει να ζητά την τιμωρία για το σκάνδαλο, το οποίο όπως είπε, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης από κανένα και ότι στη διαδικασία προέκυψαν δαιδαλώδεις νομικίστικες διαδικασίες. Διερωτήθηκε εάν με τη δέσμευση της αντιμισθίας η Βουλή συμβάλλει προς το ποθητό αποτέλεσμα. Δικαιολογώντας την καταψήφιση των τροπολογιών, σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται εναντίον για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία στην προσπάθεια να γίνει αυτό που όλοι θέλουν.

Εγκρίθηκαν κανονισμοί για επιτροπή μαυροπινακισμού

Εξάλλου, η Ολομέλεια ενέκρινε τροποποίηση των κανονισμών που αφορούν στον αποκλεισμό οικονομικών φορέων από τη συμμετοχή σε διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο αποκλεισμός που μπορεί να επιβάλει η αρμόδια Επιτροπή Αποκλεισμού, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, θα τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία του σχετικού γεγονότος. Η ρύθμιση αντικαθιστά υφιστάμενη πρόνοια που προβλέπει ότι ο αποκλεισμός ισχύει από την ημερομηνία που έλαβε γνώση του σχετικού γεγονότος η εν λόγω Επιτροπή.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ενσωμάτωσε στο κείμενο μεταβατική πρόνοια, σύμφωνα με την οποία οι πρόνοιες των κανονισμών δε θα εφαρμόζονται σε υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Αποκλεισμού κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των κανονισμών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της «επιτροπής μαυροπινακισμού» θα παραγράφονταν με τις εταιρείες να απαλλάσσονται από υποθέσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων διαφώνησε με τους κανονισμούς, παρά την τροποποίηση με την οποία σημείωσε ότι συμφωνεί. Υποστήριξε ότι αντί της τροποποίησης των κανονισμών, θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος για να συναντήσει τις αυστηρότερες ρυθμίσεις του κανονισμού και έκανε λόγο για σκοπιμότητες με στόχο να διευκολυνθούν παραβάτες.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υπερψήφισαν τους κανονισμούς, δεδομένης της μεταβατικής πρόνοιας.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ και τέσσερις εναντίον.

Της Μαρίας Χαμπή