You are here

Διορθώνουν προβλήματα στις εκκαθαρίσεις εταιρειών

27/10/2022 17:25

Την διόρθωση διαδικαστικών και πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε σχέση με θέματα εκκαθάρισης εταιρειών, αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες μέρες η Κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας, με τροποποίηση του περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, που υπογράφει η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση έκδοσης διατάγματος εκκαθάρισης από δικαστήριο, το δικαστήριο κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερομένου, μπορεί να διορίζει ταυτόχρονα σύμβουλο αφερεγγυότητας ως εκκαθαριστή, αντί να διορίζεται αυτόματα ο επίσημος παραλήπτης ως εκκαθαριστής.

Σημειώνεται, ότι λόγω του φόρτου εργασίας στο τμήμα του επίσημου παραλήπτη, όταν είναι επιθυμητό μεταγενέστερα να διοριστεί ως εκκαθαριστής σύμβουλος αφερεγγυότητας σε αντικατάσταση του επίσημου παραλήπτη, η διαδικασία καθυστερεί.

Ακόμη, εάν ο εκκαθαριστής δεν είναι ο επίσημος παραλήπτης ως προς τις υποθέσεις της εταιρείας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 224 του βασικού νόμου, τότε θα υποβάλλεται στον επίσημο παραλήπτη και στον εκκαθαριστή.

Θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα να διορίζεται σύμβουλος αφερεγγυότητας ως εκκαθαριστής, κατά την έκδοση του διατάγματος εκκαθάρισης από το δικαστήριο, αντί της υφιστάμενης διάταξης η οποία προβλέπει ότι όταν εκδίδεται τέτοιο διάταγμα, τότε ο επίσημος παραλήπτης διορίζεται ως εκκαθαριστής. Σημειώνεται, ότι για να διοριστεί σύμβουλος αφερεγγυότητας ως εκκαθαριστής πρέπει να ακολουθήσει άλλη διαδικασία.

Τέλος, επιβάλλεται υποχρέωση καταβολής στον επίσημο παραλήπτη τέλος ύψους €500 πριν την καταχώρηση αίτησης, για εκκαθάριση εταιρείας.

Μ.Κ.