You are here

Δύο νομοσχέδια για τιτλοποιήσεις στη βουλή

29/05/2019 06:56

Δύο νομοσχέδια που μεταφέρουν εναρμονιστικές ρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις τιτλοποιήσεις, προωθεί στη βουλή η εκτελεστική εξουσία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο οικονομικών απέστειλε στη βουλή νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων νόμο και νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων νόμο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνοδεύουν τα νομοσχέδια, εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες πολιτικές θα δημιουργήσουν δίαυλο χρηματοδότησης της οικονομίας της ΕΕ ο οποίος θα εξαρτάται λιγότερο από τους περιορισμούς του τραπεζικού τομέα, θα μειώσουν τις επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην παροχή πίστωσης και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι θα μειωθεί το κοινωνικό κόστος των κρίσεων, και πως προωθώντας την επέκταση των δομών τιτλοποίησης, οι επιλογές πολιτικής θα ενισχύσουν μια αγορά τιτλοποιήσεων που προάγει καλύτερη χρηματοδότηση της οικονομίας σε πλαίσιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το πρώτο νομοσχέδιο εναρμονίζει το νομοθετικό πλαίσιο με άρθρο ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και αφορά στο γενικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση και τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο που εισάγεται στη νομοθεσία, σε περίπτωση που διαχειριστής οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων εκτίθεται σε τιτλοποίηση η οποία δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οφείλει, με γνώμονα το συμφέρον των επενδυτών του σχετικού οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, να ενεργεί και να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στόχος του δεύτερου νομοσχεδίου είναι ο συντονισμός των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όπως τροποποιήθηκαν πρόσφατα από ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο άρθρο στο βασικό νόμο έτσι ώστε σε περίπτωση που η εταιρεία διαχείρισης εκτίθεται σε τιτλοποίηση η οποία δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2402, οφείλει, με γνώμονα το συμφέρον των επενδυτών του σχετικού ΟΣΕΚΑ, να ενεργεί και να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα προτεινόμενα νομοσχέδια δεν έχουν τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθότι σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, οι τροποποιήσεις είναι εναρμονιστικές και δεν παρείχετο η δυνατότητα εξάσκησης οποιασδήποτε διακριτικής ευχέρειας.

Κίνδυνος για βαριές ευρωπαϊκές ποινές και πρόστιμα

Όπως αναφέρεται, η ημερομηνία εφαρμογής έχει ήδη παρέλθει και σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, η κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να εκτεθεί σε σοβαρές νομικές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχωρήσει προσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), τότε η καταδίκη της κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη, όπως και η επιβολή μεγάλων χρηματικών ποινών και προστίμων.

M.X.