You are here

Εκμίσθωση παραλιών για 100 χρόνια

03/03/2021 12:18

Συνολικά δέκα ξενοδοχεία εκμεταλλεύονται παραλίες της Λεμεσού και της Πάφου κατ’ αποκλειστικότητα ή με πρόσβαση του κοινού, με βάση στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι πλείστες περιπτώσεις εντοπίζονται στη Λεμεσό, όπου ξενοδοχεία παρέχουν υπηρεσίες σε ζώνη προστασίας της παραλίας, ενοικιάζουν δημόσιες παραλίες για αποκλειστική χρήση από τους πελάτες τους ή έχουν εκμισθώσει παραλίες για περίοδο 100 ετών.

Ο Νίκος Νουρής, απαντά σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση για το καθεστώς χρήσης των παραλιών παγκύπρια.

Αποκλειστική χρήση παραλιών στη Λεμεσό

Σε ό,τι αφορά την Επαρχία Λεμεσού αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το ξενοδοχείο “Parklane” στην Κοινότητα Πύργου έχει εξασφαλίσει άδεια χρήσης, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, μέρους του τεμαχίου με αρ. 467, Φ/Σχ. 54/47, για χώρο πρασίνου, αναψυχής και πρόσβασης προς την παραλία.  

Μπροστά από το ξενοδοχείο, η δημόσια παραλία ενοικιάζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύργου στο ξενοδοχείο για παροχή υπηρεσιών, με βάση τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών.  

Σημειώνεται ότι το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που προσφέρονται (κρεβατάκια θάλασσας και ομπρέλες), έναντι τέλους.

Επίσης, το ξενοδοχείο “St. Raphael” έχει εξασφαλίσει άδεια παροχής υπηρεσιών για τη δημόσια παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο.

Επιπρόσθετα, εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Παρεκκλησιάς, βρίσκονται τα ξενοδοχεία “Grand Resort” και “Elias Beach Hotel”, τα οποία καταβάλλουν χρονιαίο ενοίκιο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς, για παροχή υπηρεσιών στη δημόσια παραλία που βρίσκεται μπροστά από τα δύο ξενοδοχεία και χρήση των υπηρεσιών, αποκλειστικά για τους πελάτες των δύο ξενοδοχείων.

Εκμίσθωση παραλιών σε τρία ξενοδοχεία για 100 χρόνια

Τα ξενοδοχεία “Amathus”, “Poseidonia” και “Atlantica Bay”, που βρίσκονται εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, έχουν εκμισθώσει από το κράτος την παραλία μπροστά από τα ξενοδοχεία για 100 χρόνια και καταβάλλουν αντίτιμο στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ανάλογα με τα κρεβατάκια/ομπρέλες που τοποθετούνται για χρήση από το κοινό.

Τα ξενοδοχεία “Mediterranean” και “Four Seasons” έχουν συμβληθεί κατόπιν προσφορών με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα για την παροχή υπηρεσιών, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας μπροστά από τα εν λόγω ξενοδοχεία.

Παραχώρηση παραλίας σε ξενοδοχείο στην Πάφο

Όπως σημειώνεται, στην Επαρχία Πάφου υπάρχει μόνο μία παραλία παραχωρημένη σε ξενοδοχειακή μονάδα. 

Συγκεκριμένα, για μέρος της κρατικής παραλιακής γης του τεμαχίου με αρ. 290, Φ/Σχ. 51/19.4.Ill, μπροστά από το ξενοδοχείο “Olympic Lagoon”, χορηγήθηκε στις 28.2.1994 άδεια χρήσης στην τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία Claridge Investments Ltd. 

Με βάση τη σχετική συμφωνία, η εταιρεία θα χρησιμοποιεί το ακίνητο αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση καρεκλών και κρεβατιών της θάλασσας για εξυπηρέτηση των πελατών του ξενοδοχείου που λειτουργεί στα παρακείμενα ακίνητά του με αρ. τεμαχίων 250, 251 και 377. 

Σημειώνεται ότι το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο, μέσω των παραλιακών πεζόδρομων (παράλληλοι και κάθετοι).

Επισημαίνεται ότι στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν υπάρχουν περιπτώσεις παραλιών οι οποίες έχουν παραχωρηθεί για αποκλειστική χρήση από συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το ευρύτερο θέμα παροχής άδειας υπηρεσιών και διευκολύνσεων στις παραλίες, άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο.

Της Μαρίας Χαμπή