You are here

Ομόφωνα έκπτωση 20% σε επιχειρήσεις για έρευνα

07/07/2022 20:52

Ομόφωνα με 43 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σε νόμο τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε να παραχωρείται, αυξημένη έκπτωση ύψους 20% επί της πραγματικής δαπάνης σε επιστημονική έρευνα, καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2021.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που εξέτασε το νομοσχέδιο επέφερε βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η φορολογική ελάφρυνση παραχωρείται σε πρόσωπο το οποίο έχει την οικονομική ιδιοκτησία του άυλου περιουσιακού στοιχείου που προκύπτει ή ενδέχεται να προκύψει από τη διενέργεια δαπάνης για επιστημονική έρευνα, καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη.

Επίσης ότι η πρόσθετη έκπτωση ύψους 20% θα παραχωρείται και για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης κεφαλαιουχικής φύσεως.

Συγκεκριμένα προνοείται ότι, για δαπάνες που διενεργούνται κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024, περιλαμβανομένων δαπανών κεφαλαιουχικής φύσεως, για τις οποίες παραχωρείται έκπτωση, δίδεται  επιπρόσθετη έκπτωση ίση με 20% επί των εν λόγω δαπανών.

Κατά την εξέταση του νομοσχεδίου επίσης η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, αναφερόμενη στο ζήτημα της συμβατότητας του νομοσχεδίου με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, επισήμανε ότι οποιοδήποτε μέτρο προωθείται εκ μέρους του κράτους δεν πρέπει να είναι επιλεκτικό αλλά γενικό.

Όπως η ιδία αξιωματούχος δήλωσε, κατόπιν εξέτασης του νομοσχεδίου, δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα επιλεκτικότητας και συναφώς ο προτεινόμενος νόμος είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προωθείτε στην βουλή για ψήφιση στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής για την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων για την  έρευνα και ανάπτυξη.