You are here

Φέρνει το Hollywood χωρίς νόμο ο CIPA

25/09/2018 07:04

Έκκληση για σύντομη ψήφιση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του σχεδίου κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία απηύθυνε ο οργανισμός προώθησης επενδύσεων (CIPA), ενόψει μεγάλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετέχουν μεγάλα ονόματα παραγωγών και σκηνοθετών από το Hollywood, την Αγγλία, την Ινδία και τον Καναδά, με σκοπό να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αξιοποίησης του εν λόγω σχεδίου οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του CIPA Λευτέρης Ελευθερίου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ανέφερε πως η Κύπρος θα μείνει εκτεθειμένη σε περίπτωση που το πλαίσιο δεν θα είναι ολοκληρωμένο κατά την παρουσίαση του σχεδίου στους παραγωγούς.

«Θα εκτεθούμε αν τους πούμε ισχύει το ένα κομμάτι και το άλλο αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή», σημείωσε.

Παρά το ότι το σχέδιο τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές εβδομάδες, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών από τον περασμένο Μάιο, καθώς η προώθησή του στην ολομέλεια κολλά σε διαφορές που φαίνεται να προκύπτουν ανάμεσα στο υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο παιδείας, αλλά και ανάμεσα στον CIPA και τον σύνδεσμο εγκεκριμένων λογιστών (ΣΕΛΚ).

Η διαφορά των δύο υπουργείων έγκειται στη συμμετοχή της ένωσης σκηνοθετών στην Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα ασχολείται με την αξιολόγηση αιτήσεων συμμετοχής στο σχέδιο κινήτρων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ένωσης σκηνοθετών συμφωνώντας με το αίτημα συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Κύπρος έχει χάσει πολλές ευκαιρίες λόγω του ότι το σχέδιο κινήτρων δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, τη στιγμή που γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα προχωρούν στη διεύρυνση δικών τους ανάλογων σχεδίων κινήτρων.

Από την άλλη, οι δύο ομάδες τεχνοκρατών CIPA και ΣΕΛΚ φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τον τρόπο διατύπωσης ορισμών που χρησιμοποιούνται στο νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο οικονομικών έχει απαντήσει αρνητικά σε ότι αφορά το ζήτημα που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα εκ μέρους του CIPA για αύξηση των φορολογικών κινήτρων με τους εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών και του τμήματος φορολογίας να σημειώνουν χθες, ότι οι επιλογές παραχωρούνται για χάριν ευελιξίας και για να γίνει πιο ελκυστικό το σχέδιο.

Με εγκύκλιο θα ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες

Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε πως στο νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα εφαρμοστούν τα φορολογικά κίνητρα, ούτε το τι θεωρείται εισόδημα ή δαπάνες.

Η εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας σημείωσε ότι τα ζητήματα που θέτει ο ΣΕΛΚ έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί και ανέφερε ότι ο νόμος θεωρείται πως είναι ικανοποιητικός.

«Εάν υπάρχουν απορίες σε σχέση με τις λεπτομέρειες, αυτές θα λυθούν μέσα από εγκύκλιο του εφόρου φορολογίας» σε σχέση με την εφαρμογή, όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων σημείωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοσχέδιο θα σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να κοινοποιηθεί ξανά στον γραφείο του εφόρου και στον έφορο φορολογίας αλλά και στην ΕΕ.

Απαντώντας στο αίτημα βουλευτών για αλλαγή του ορισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο σχέδιο, η εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας σημείωσε ότι η έννοια της επιχείρησης συνδέεται με τον ορισμό που υπάρχει στο σχέδιο κινήτρων και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες αναφορές σε επιχειρήσεις στον περί φορολογίας νόμο.

Βουλευτές επεσήμαναν ότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε νομική οντότητα αν και όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του τμήματος φορολογίας, ο νόμος αφορά οποιαδήποτε οντότητα και πρόσωπο ασκεί οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή.

Της Μαρίας Χαμπή