You are here

Κατσάδα Ερωτοκρίτου για τους ημικρατικούς

17/01/2022 14:54

Την έντονη απαρέσκεια της για τη μέχρι στιγμής μη συμμόρφωση μεγάλου αριθμού ημικρατικών οργανισμών, σε ότι αφορά την κατάθεση του προϋπολογισμού τους για το 2022 στη Βουλή, εξέφρασε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου.

Με επιστολή ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου του 2022 προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η κ. Ερωτοκρίτου δηλώνει ότι η Επιτροπή Οικονομικών με δεδομένο ότι αρκετοί προϋπολογισμοί δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στη Βουλή δεν δεσμεύεται να τους εξετάσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που μπορούν να λειτουργήσουν με δωδεκατημόρια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην επιστολή της, ότι «η Επιτροπή είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι έκνομα δεν έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που απομένουν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2022, οπότε και θα εξαντληθούν τα επιτρεπόμενα δωδεκατημόρια».

Ευθύνη στους ημικρατικούς και τα αρμόδια υπουργεία

Η κ. Ερωτοκρίτου επισημαίνει ότι την ευθύνη για το ενδεχόμενο λειτουργίας των Οργανισμών παράνομα μετά την εξάντληση της εν λόγω προθεσμίας, θα φέρουν αποκλειστικά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα υπουργεία στα οποία υπάγονται οι συγκεκριμένοι οργανισμοί.

Αναφέρει επίσης, ότι η Επιτροπή επιφυλάσσεται πλήρως να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των Οργανισμών που θα κατατεθούν ενώπιον της από τούδε και στο εξής, βάσει των ευρύτερων εκκρεμοτήτων και προτεραιοτήτων της, που εκτείνονται και σε άλλα νομοσχέδια και προτάσεις.

Σε δηλώσεις σήμερα στη Βουλή, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η Επιτροπή εξέτασε πέντε προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών, ορισμένοι εκ των οποίων κατατέθηκαν εκπρόθεσμα και κάποιοι εμπρόθεσμα.

Επανέλαβε την απαρέσκεια της για τις καθυστερήσεις, δηλώνοντας ότι σήμερα στάλθηκε στον υπουργό Οικονομικών η επιστολή με την οποία γίνεται ενημέρωση για την πρόθεση όπως στα στενά περιθώρια που απομένουν, να εξεταστούν οι προϋπολογισμοί, βάσει του βαρυφορτωμένου προγράμματος της Επιτροπής.

Τόνισε ότι οι Οργανισμοί μπορούν να λειτουργούν με δωδεκατημόρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Επιτροπή εξέτασε τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, οι βουλευτές τοποθετήθηκαν επί των προϋπολογισμών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, οι προϋπολογισμοί μόλις έξι ημικρατικών οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής οι προϋπολογισμοί του ΧΑΚ, του ΚΥΠΕ, του Ταμείου Τ/Κ Περιουσιών, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, εξακολουθεί να εκκρεμεί η κατάθεση των προϋπολογισμών άλλων 20-25 ημικρατικών οργανισμών.

Της Ελένης Χαραλάμπους