You are here

Κραυγή αγωνίας για στήριξη επιχειρήσεων

19/01/2021 15:32

Σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και ανησυχίες για την οικονομική τους επιβίωση, μετέφεραν σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, εκπρόσωποι επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν τα προβλήματα του τομέα εστίασης, των κέντρων αναψυχής, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, τα προβλήματα των σχολών χορού, μπαλέτου και άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, χωρίς τουρισμό και με τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων σε stock και τεράστια έξοδα.

Στην επιτροπή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι καταστημάτων, εταιρειών ενοικίασης καταστημάτων με ψηλά ενοίκια σε εμπορικά κέντρα τα οποία έκλεισαν, ενώ καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων λειτουργούσαν, εκπρόσωποι αθλητικών ακαδημιών, του θεάτρου και του πολιτισμού, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Κυπριανού, αποδεδειγμένα ανήκουν στις ομάδες που έχουν πληγεί από τα μέτρα και από την κρίση του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι όλοι ανεξαιρέτως χαιρέτησαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και ιδιαίτερα το πακέτο των €200 εκατ., για απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, με βάση το οποίο μία επιχείρηση θα μπορεί να πάρει μέχρι και €300 χιλ. απευθείας οικονομική στήριξη.

Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά και πολύ μεγάλα τα κονδύλια. Αλλά για να μπορέσουν να τα πάρουν και για να μπορέσει να γίνει στήριξη θα πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, είπε ο κ. Κυπριανού. «Κι εδώ έχει εκφραστεί επίσης από όλους η κραυγή αγωνίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Χωρίς προϋπολογισμό καμία από τις εξαγγελθείσες δράσεις στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να μελετήσουν σοβαρά και να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων της κοινωνίας και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ώστε να δοθεί ελπίδα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους γιατί, όπως είπε «η πανδημία σε κάποιο στάδιο θα τελειώσει και πρέπει να διατηρήσουμε εν ζωή τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας, για να ξαναμπορέσουν να μπουν στην διαδικασία παραγωγής ακαθάριστου εθνικού προϊόντος».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε αισιοδοξία για την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι μικρή και ευέλικτη. «Εφόσον λειτουργήσουμε με γνώμονα το καλό του τόπου, είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη της πανδημίας η κυπριακή οικονομία θα βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει», κατέληξε.

Μ.Χ.