You are here

Μένει στην άκρη το υφυπουργείο ανάπτυξης

11/06/2019 06:55

Στην άκρη φαίνεται να αφήνει προς το παρόν τους σχεδιασμούς της για δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας η κυβέρνηση.

Η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε επανακατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, λόγω της μη υλοποίησης των προγραμματισμών της για δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Ξανά στη βουλή το πλαίσιο για μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα εγγραφής επιχειρήσεων στο μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων, καθορίζοντας τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο για να εγγραφεί ως κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού, ή κοινωνική επιχείρηση ένταξης, καθώς και τις υποχρεώσεις της κοινωνικής επιχείρησης.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στο υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς και διατάγματα ενώ, καθορίζονται ακόμα, ποινικά αδικήματα σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου οικονομικών που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο, η επανακατάθεσή του στη βουλή, προέκυψε από την ανάγκη αντικατάστασης της αρμόδιας αρχής για την τήρηση του μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων.

Η αρμόδια αρχή που στο αρχικό νομοσχέδιο είχε οριστεί το υφυπουργείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αντικαθίσταται από τη γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).

Αναμένονται νέες θέσεις εργασίας και αύξηση απασχόλησης

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι με την εφαρμογή της νομοθεσίας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις από επενδυτές που έχουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, ενώ υποστηρίζεται ότι διευρύνεται το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο του κοινωνικού σκοπού των κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης, όπου το 40% τουλάχιστον των εργαζομένων θα πρέπει να προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Της Μαρίας Χαμπή