You are here

Όχι κυβέρνησης στην επέκταση σχεδίου ληξιπρόθεσμων ΤΚΑ

18/02/2020 15:06

Υπό τον κίνδυνο να δημιουργηθούν παράθυρα εκμετάλλευσης του υφιστάμενου σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των κομμάτων για επέκταση του σχεδίου.

Την ίδια ώρα όμως, ζητά την αποδέσμευση €75 χιλ. για εκπόνηση νέου σχεδίου αφού το υφιστάμενο λήγει σε 16 μήνες όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας η οποία εξέτασε για άλλη μια φορά την πρόταση των τριών κομμάτων.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης, ανέφερε ενώπιον της συνεδρίας της επιτροπής ότι «από το σχέδιο των 54 δόσεων που ήδη τρέχει έχουν εισπραχθεί €51,7 εκ. από ένα σύνολο οφειλών της τάξης των €137 εκ.».

Σημείωσε ότι «στην παρούσα φάση δεν εισηγούμαστε την εισαγωγή νέου σχεδίου. Μόλις λήξει το υφιστάμενο σε 16 μήνες τότε θα προχωρήσουμε στην εισαγωγή νέου σχεδίου που θα καλύπτει όσους δεν έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Πρόσθεσε ότι «μετά από ανάλυση και μελέτη του θέματος διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή νέου σχεδίου ή ρύθμιση του υφιστάμενου θα δημιουργήσει μια σειρά επιπλοκών και προϋποθέσεων για εκμετάλλευση του σχεδίου».

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν από το 2018, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει ένα ποσό ύψους €75 χιλ. το οποίο ζήτησε το υπουργείο εργασίας να αποδεσμευτεί με στόχο τη μίσθωση υπηρεσιών για την εκπόνηση νέου σχεδίου ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Ο κ. Φακοντής, σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας ανέφερε ότι «στόχος της πρότασης των τριών κομμάτων είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν καθυστερημένες εισφορές στο ΤΚΑ να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με ένα σχέδιο 54 δόσεων όπως το ισχύον σχέδιο, το οποίο έχει βοηθήσει πολλούς οφειλέτες να εξοφλήσουν τις δόσεις τους».

 Ο κ. Φακοντή, εξήγησε οτι σύμφωνα με εγκύκλιο του τέως διευθυντή του ΤΚΑ, για να μπορέσει κάποιος να πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του στο ταμείο, αν έχει καθυστερημένες οφειλές, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στην εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών και στη συνέχεια να ξεκινήσει να πληρώνει τις τρέχουσες του υποχρεώσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένη ανάγκη για ρύθμιση μέσω ενός νέου σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε όσους οφείλουν στο ΤΚΑ. Δυστυχώς, το υπουργείο εργασίας εμμένει στη θέση του, δηλαδή διαφωνεί με την κατάθεση νομοσχεδίου για ρύθμιση με ένα νέο σχέδιο των καθυστερημένων αυτών οφειλών και μας ενημέρωσε ότι αυτό μπορεί να το πράξουμε μετά από 16 μήνες όταν θα τερματιστεί το τρέχον σχέδιο», ανέφερε. για να μπορέσει κάποιος να ξοφλήσει τις τρέχουσες οφειλές του θα πρέπει προηγουμένως να εξοφλήσει τις καθυστερημένες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα παραγωγής νέων οφειλών οι οποίες επιβαρύνονται μέχρι και 27%.

 «Για τον λόγο αυτό δημιουργείται η ανάγκη ρύθμισης των οφειλών στο ΤΚΑ», είπε. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «η βουλή θα προχωρήσει από μόνη της αφού δεν συμφωνεί η κυβέρνηση στην επέκταση του σχεδίου για τη διευκόλυνση των οφειλών στο ΤΚΑ».

Σημείωσε ότι «το ποσό είναι πιο μικρό από τις οφειλές στο φόρο ενώ αφορούν πολύ περισσότερους οφειλέτες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αυτοεργοδοτούμενοι».

Τόνισε ότι επιβάλλεται και πρέπει η βουλή - ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση - να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση της επέκτασης του προγράμματος, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΤΚΑ.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση νόμου των κομμάτων γι’ αυτό εμείς θα καταθέσουμε την πρόταση μας στην ολομέλεια μέχρι τέλος Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις που θα γίνουν από τους κοινωνικούς εταίρους».

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης εάν επιθυμεί να καταθέσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις ώστε να ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου των κομμάτων ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις που άτομα τα οποία είχαν τύχει διευκολύνσεων ελαφρύνσεων στο προηγούμενο σχέδιο να έχουν και νέες ελαφρύνσεις. 

Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μια επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης για να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος να αποπληρώσει τις οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμπληρώνοντας πως αυτό «είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ΤΚΑ». 

Της Ηρώς Ευθυμίου