You are here

Ok Ολομέλειας για δανειοδότηση ΚΑ

08/06/2007 09:14
Πράσινο φως για τη δανειοδότηση των Κυπριακών Αερογραμμών με ποσό €78 εκ., έδωσε χθες βράδυ η ολομέλεια της Βουλής. Μετά από μακρά συζήτηση, που κράτησε πάνω από μία ώρα και στην οποία υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία εγγύησης από την Κυπριακή Δημοκρατία για αποπληρωμή δανείου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το δάνειο χορηγείται κατόπιν σχετικής συμφωνίας από την Ελληνική Τράπεζα προς τις Κυπριακές Αερογραμμές και θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του κυπριακού αερομεταφορέα.

Υπέρ της ψήφισης σε νόμο του σχετικού νομοσχεδίου τάχθηκαν 32 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, ενώ οι 12 παρευρεθέντες στην ολομέλεια βουλευτές του ΔΗΣΥ το καταψήφισαν. Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών δεν παρίστατο στην αίθουσα κατά τη ψηφοφορία.

Ομιλητές από διάφορα κόμματα, έκαναν αναφορές σε λανθασμένες - κατά τη δική τους εκτίμηση - ενέργειες ή και σε παραλείψεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά και των κυβερνήσεων διαχρονικά, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για εγγραφή θέματος προς συζήτηση στη Βουλή, βάσει των πορισμάτων εκθέσεων που έγιναν για τις ΚΑ.

Εκ μέρους βουλευτών υπήρξαν επίσης παρατηρήσεις για «κατασπατάληση» δημόσιου χρήματος εξαιτίας αγοραπωλησιών αεροπλάνων, λανθασμένων προγραμματισμών, αλλά και για διορισμούς διευθυντικών στελεχών και άλλων υψηλόμισθων υπαλλήλων στην εταιρεία, με κομματικά κριτήρια ή για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων.

Όπως ανέφεραν βουλευτές της συμπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των Κυπριακών Αερογραμμών διαβεβαίωσαν την Επιτροπή Οικονομικών ότι το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και τα γενικότερα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα περιορίζοντας τις ζημιές για το έτος 2006 σε £5 εκ., σε σύγκριση με £25 εκ. σε προηγούμενα χρόνια, ενώ για το έτος 2007 θα έχουν επιτύχει να φτάσουν σε ισοσκελισμένα αποτελέσματα κέρδους - ζημιών.

Από βουλευτές διαφόρων κομμάτων ασκήθηκε επίσης έντονη κριτική για τους χειρισμούς εκ μέρους του ΔΣ της περιόδου 2001-2003, χειρισμοί οι οποίοι οδήγησαν την εταιρεία στη σημερινή οδυνηρή κατάσταση και επανέλαβαν το αίτημά τους όπως κατατεθούν τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών που συνέβαλαν στη λήψη ζημιογόνων για την εταιρεία αποφάσεων.

Γ.Χ.