You are here

Ομόφωνα η προστασία επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες

12/07/2019 12:59

Η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση νόμου για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών κατά τη σύναψη επιχειρηματικών συμβάσεων,  κατ’ αντίστοιχο τρόπο που προστατεύονται οι καταναλωτές σε σχέση με καταναλωτικές συμβάσεις δυνάμει του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις Νόμου.

Η πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής εμπορίου, διαμορφώθηκε με τη συμβολή του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου και προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό του όρου «πολύ μικρή επιχείρηση», τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου και τις εξαιρέσεις από αυτόν, τον καθορισμό κριτηρίων που καθιστούν μια ρήτρα ως καταχρηστική και τις εξουσίες του δικαστηρίου σε υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών.

Προτάσεις νόμου για τη ρύθμιση του θέματος, είχαν αρχικά καταθέσει ο βουλευτής των Οικολόγων  Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, οι οποίες συμφωνήθηκε όπως αποσυρθούν για τη διαμόρφωση της κοινής πρότασης της επιτροπής.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης, ενώπιον της επιτροπής τέθηκαν οι απόψεις και διαφωνίες εμπλεκόμενων μερών όπως το υπουργείο οικονομικών και ο σύνδεσμος τραπεζών.

Ποιες επιχειρήσεις καλύπτονται

Στην τελική μορφή που έλαβε η πρόταση, λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις του υπουργείου και ως εκ τούτου, τροποποιήθηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία μια επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ μικρή επιχείρηση.

Με βάση τα κριτήρια που έχουν οριστεί, πολύ μικρές επιχειρήσεις θεωρούνται οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι €1 εκ., ενεργητικό μέχρι €0,7 εκ. και μέχρι τρεις εργαζομένους.

Η νομοθεσία καλύπτει επιχειρήσεις που πληρούν τουλάχιστον δύο εκ των πιο πάνω τριών κριτηρίων.

Στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι ρήτρα σε δανειακή σύμβαση ή σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης η οποία είναι επαρκώς και πλήρως εξασφαλισμένη με υποθήκη ακινήτου και προβλέπει επιπρόσθετα κυμαινόμενη εξασφάλιση επί ακίνητης ιδιοκτησίας ή ενεργητικού επιχείρησης δε θα θεωρείται καταχρηστική σε περίπτωση που είναι αποτέλεσμα απαίτησης του δανειολήπτη.

Παράλληλα, η επιτροπή τροποποίησε το τελικό κείμενο σε ότι αφορά πρόνοια που ενδεχομένως περιορίζει την εξουσία του δικαστηρίου να εξετάζει κατόπιν αίτησης την καταχρηστικότητα οποιασδήποτε συμβατικής ρήτρας, ώστε αυτή να είναι δυνητική και όχι επιτακτική.

Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, μετατέθηκε τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η επιτροπή εμπορίου θεωρεί ότι η πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί, διασκεδάζει πολλές από τις ανησυχίες των εμπλεκομένων που τέθηκαν ενώπιον της και πως οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων του προτεινόμενου νόμου μπορούν να διορθωθούν στην πορεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κατά την συζήτηση στη σημερινή ολομέλεια, ο ΔΗΣΥ υπέβαλε προφορική τροπολογία ώστε να ξεκαθαριστεί ότι η νομοθεσία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί, η οποία απορρίφθηκε με βουλευτές να εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει αναδρομικότητα.

Μέλη της επιτροπής εμπορίου που επεξεργάστηκε την πρόταση αναφέρθηκαν στις πιέσεις που δέχθηκε το νομοθετικό σώμα για να μην προχωρήσει η πρόταση.

Της Μαρίας Χαμπή