You are here

Όροι εντολής ad hoc επιτροπής για ΚΑ

29/01/2015 15:51
Προσχέδιο των όρων εντολής της έρευνας που θα διεξάγει η ad hoc επιτροπή της βουλής η οποία θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο των κυπριακών αερογραμμών παραδόθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τα κόμματα να υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις επί του προσχεδίου και θα καθοριστούν οι όροι εντολής.

Στη σύσκεψη των αρχηγών αποφασίστηκε πως στην ad hoc επιτροπή θα συμμετέχουν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα συμμετέχουν με τρεις βουλευτές, το ΔΗΚΟ με δύο και τα υπόλοιπα κόμματα με ένα.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των μελών της επιτροπής.

Η ad hoc επιτροπή θα εξετάσει τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η εταιρεία και τα γεγονότα που οδήγησαν στον τερματισμό των εργασιών της.

Θα εξετάσει ακόμη κατά πόσο προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες από το σύνολο των ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών ή σε συνδυασμό όλων αυτών που ενδεχομένως να οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Δεκαοκτώ προτάσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο των όρων εντολής.

Η ad hoc επιτροπή θα εξετάσει το σύνολο των διαχρονικών ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών αποφάσεων ή τον συνδυασμό τους, που οδήγησαν στον τερματισμό των εργασιών της εταιρείας.

Επίσης θα διερευνήσει κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών, εγχώριων και ευρωπαϊκών καθώς και των διαφόρων συμβούλων ή εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν κατά καιρούς για τον ορθότερο τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.

Παράλληλα θα εξετάσει κατά πόσο τηρήθηκαν από τα ΔΣ και τις διοικήσεις της εταιρείας οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου.

Θα διερευνήσει όλα τα συμβόλαια, τις συμβάσεις και τις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα εκάστοτε ΔΣ των ΚΑ καθώς και τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων αναφορικά με τη λειτουργία ή και τη διαχείριση των ΚΑ.

Θα διερευνήσει εάν και κατά πόσο οι παρεχόμενες υπηρεσίες ή έρευνες, μελέτες και συμβουλές νομικών, οικονομικών, ελεγκτικών και διαχειριστικών συμβούλων και οίκων, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, διεξάγονταν μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

Ταυτόχρονα θα εξεταστεί κατά πόσο λήφθηκαν υπόψη και εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα του γραφείου του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για θέματα σχετικά με την παραχώρηση κρατικών ενισχύσεων.

Θα εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για έκδοση εντολής προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ανάκτηση από την εταιρεία οποιωνδήποτε ενισχύσεων κρίθηκαν ως ασυμβίβαστες και παραχωρήθηκαν κατά παράβασή των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Θα διερευνηθούν τα γεγονότα και αποφάσεις σχετικά με την ορθότητα και την επάρκεια των αποφάσεων των ΔΣ, αξιωματούχων και άλλων λειτουργών της εταιρείας.

Από έρευνα θα περάσουν κρατικοί αξιωματούχοι, υπάλληλοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διοικητικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι των ΚΑ για να διαπιστωθεί αν συμμορφώνονταν με τις αποφάσεις και τις οδηγίες που τους δίνονταν.

Γίνεται εισήγηση για εξέταση της ορθότητας των αποφάσεων και ενεργειών σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με έμφαση στη διαχείριση των πτητικών μέσων και των χρονοθυρίδων.

Θα ερευνηθούν οι αποφάσεις και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τα γεγονότα και η εγκυρότητα των αποφάσεων με την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων, ωφελημάτων ή άλλων παροχών σε μέλη ΔΣ και εργαζόμενους στην εταιρείας καθώς κατά πόσο οι αρμόδιοι πολιτειακοί αξιωματούχοι ή μέλη του ΔΣ αποφάσισαν έγκαιρα τη σύνταξη και υποβολή σχεδίων αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Θα εξεταστούν τα γεγονότα που σχετίζονται με αποφάσεις και ευθύνες ανεξάρτητων αξιωματούχων, κρατικών, πολιτικών ή πολιτειακών αξιωματούχων, υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις επιπτώσεις που είχαν οι αποφάσεις για την εταιρεία.

Θα διερευνηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το κλείσιμο της εταιρείας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου