You are here

Πίσω στην υπουργό τα διατάγματα για ωράρια καταστημάτων

05/06/2020 12:51

Η βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου για την επιστροφή του εργαλείου των διαταγμάτων στην υπουργό εργασίας,  ώστε να ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στα ωράρια καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τον τρόπο που τυγχάνει χειρισμού το θέμα των ωραρίων εκ μέρους της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί θέμα της νομοθεσίας αλλά, θέμα πολιτικής απόφασης.

Την πρόταση κατέθεσαν βουλευτές των κομμάτων ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που επήλθε μετά την αφαίρεση του δικαιώματος της υπουργού για  έκδοσης διαταγμάτων για το θέμα των ωραρίων.

Το σχετικό δικαίωμα της υπουργού αφαιρέθηκε μετά από νομοθεσία που ψήφισε η βουλή με βάση την οποία τα θέματα ωραίου θα μπορούσαν να τύχουν ρύθμισης μέσω κανονισμών αντί διατάγματος. Η νομοθεσία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2015 και παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις στη βουλή, δεν υπήρξε άλλη εξέλιξη στο ζήτημα της αρμοδιότητας για διευθετήσεις σε σχέση με το ωράριο καταστημάτων.

Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε σήμερα με 30 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Αναμένουν την επόμενη κίνηση εκ μέρους υπουργού εργασίας

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Άγγελος Βότσης , ανέφερε κατά τη συζήτηση ότι η πρόταση νόμου προωθήθηκε έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην συνεχίσει να έχει τη δικαιολογία ότι η βουλή έχει στα χέρια της τα διατάγματα, ευνοώντας έτσι 2-3 μεγάλους επιχειρηματίες με το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είπε.

«Δίνουμε πίσω τα διατάγματα στην υπουργό και ευχόμαστε να μπορέσει να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία και να ξεπεράσει τα συμφέροντα ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών», σημείωσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επίσης εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι θέμα ευαισθησίας της υπουργού, αλλά πολιτικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, από την οποία θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει διευθέτηση για τα προϊόντα και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής, σημείωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι ο προηγούμενος νόμος είναι αντισυνταγματικός στην ολότητά του και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ζήτημα δεν είναι πρόβλημα της νομοθεσίας, η οποία δίνει το δικαίωμα έκδοσης κανονισμών.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε αναφορές της κ. Αιμιλιανίδου ότι δεν διαφωνεί με τη ρύθμιση αλλά ότι αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης, λέγοντας πως ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση δεν θα αλλάξει τίποτα. «Μακάρι να μας διαψεύσουν», είπε. Το ΑΚΕΛ απέσυρε τροπολογία επί της πρότασης νόμου με την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών, «για να αφαιρέσουμε και αυτό το επιχείρημα της κυβέρνησης», όπως είπε ο κ. Φακοντής.

Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι το ωράριο των καταστημάτων δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης για να το αλλάζει για τους δικούς της λόγους, αλλά να παραμένει σταθερό και πάντα το ίδιο. Υπέδειξε ότι η σταθερότητα είναι παράγοντας ανάπτυξης, σε αντίθεση με την αβεβαιότητα.

Αντικρούοντας επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εισηγητών, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η απασχόληση και ο αριθμός των καταστημάτων, και υποστήριξε πως το υφιστάμενο ωράριο προσφέρει στην ανταγωνιστικότητα, τις χαμηλές τιμές, την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ποικιλία και εξυπηρετεί τους καταναλωτές.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του ωραρίου στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων και στο ότι εργοδοτούνται υπάλληλοι άλλων εθνικοτήτων με χαμηλές απολαβές, υποδεικνύοντας πως τους καταναλωτές θα εξυπηρετούσε εάν όλοι εργάζονταν 24 ώρες το 24ωρο.

Της Μαρίας Χαμπή