You are here

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις μέχρι €350 χιλ. από την ΕΠΑ

27/10/2022 19:05

Με 25 υπέρ και μια αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο, πρόταση νόμου για αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων και των χρηματικών ποινών που μπορεί να επιβάλλει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), από €85 χιλ. σε €350 χιλ..

Συγκεκριμένα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε την τροποποίηση του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, ώστε να επέλθουν ορισμένες αλλαγές οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων και των εξουσιών της ΕΠΑ.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων και των χρηματικών ποινών που δύναται να προβλέπουν οι κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει της υφιστάμενης νομοθεσίας, από €85 χιλ. σε €350 χιλ.

Παράλληλα, δόθηκε το πράσινο φως για παροχή δυνατότητας στην ΕΠΑ να καθορίζει στην απόφασή της για επιβολή διοικητικού προστίμου ότι, σε περίπτωση που αυτό καταβληθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασής της ή εντός άλλης ταχθείσας από αυτήν προθεσμίας, το εν λόγω διοικητικό πρόστιμο θα μειώνεται κατά 20%.

Ψηφίστηκε ακόμη τροποποίηση των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορούν τη θητεία του προέδρου και των μελών της ΕΠΑ, ώστε αυτή να είναι πενταετής έως επταετής και να δύναται να ανανεωθεί για μία φορά. Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει κατάλληλο σύστημα περιτροπής της θητείας του προέδρου και των μελών της ΕΠΑ, ώστε να μη συμπίπτει ο διορισμός τους.

Με βάση το νομοσχέδιο, απαγορεύεται  για τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΠΑ να απασχολούνται με διαδικασίες που αφορούν εξουσίες και αρμοδιότητες της ΕΠΑ οι οποίες δύναται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων για περίοδο τριών ετών μετά την αποχώρησή τους από την εν λόγω θέση αντί για περίοδο δύο ετών, όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Ε.Χ.