You are here

Πρόστιμο €350 χιλ. σε εταιρείες για καρτέλ και ανταγωνισμό

28/06/2022 06:59

Αύξηση του ανώτατου ύψους του διοικητικού προστίμου που δύναται να επιβληθεί από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε παράνομες συμπράξεις (καρτέλ), προβλέπουν κανονισμοί που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού .

Συγκεκριμένα, οι κανονισμοί «περί Απαλλαγής και Μείωσης του Διοικητικού Προστίμου σε Περίπτωση Συμπράξεων κατά Παράβαση του άρθρου 3 του Νόμου ή/και του Άρθρου 101 της ΣΛΕΕ», οι οποίοι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού, προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση του διοικητικού προστίμου που μπορεί να επιβληθεί από την ΕΠΑ από €85 χιλ. σε €350 χιλ.

Σημειώνεται ότι σκοπός των κανονισμών, είναι η ολοκλήρωση της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η διασφάλιση αποτελεσματικών προγραμμάτων επιεικούς μεταχείρισης από τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, για τις επιχειρήσεις που μετέχουν σε μυστική σύμπραξη, νοουμένου ότι συνεργάζονται εθελούσια με τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ή και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο σχετικών ερευνών που διεξάγουν, παρέχοντας αυτοβούλως έγκυρα στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην αποκάλυψη των παράνομων συμπράξεων ή και των καρτέλ.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται ένα πιο απλοποιημένο νομικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων απαλλαγής ή μείωσης του διοικητικού προστίμου προς όφελος των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την εκτελεστική εξουσία στην κατάθεση των κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει στην ολοκλήρωση της μεταφοράς των προνοιών της εν λόγω οδηγίας.  

Μεταξύ άλλων η επιτροπή επέφερε αλλαγές στους προτεινόμενους κανονισμούς αναφορικά με τη βελτίωση του ορισμού του όρου «απαλλαγή από την επιβολή διοικητικού προστίμου», ώστε η συνεργασία της επιχείρησης με τις αρμόδιες αρχές να συνεκτιμάται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιεικούς Μεταχείρισης και όχι να επιβραβεύεται.

Επίσης, προχώρησε σε τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει για την υποχρέωση της Επιτροπής  Προστασίας του Ανταγωνισμού προς εχεμύθεια, ώστε να παρασχεθεί σε αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις η δυνατότητα αποκάλυψης της ταυτότητας επιχείρησης που υπέβαλε δήλωση επιεικούς μεταχείρισης προστίμου και πριν από τον καταρτισμό της έκθεσης αιτιάσεων.

Σήμερα η επιτροπή θα προβεί σε διαβούλευση επί τροπολογιών βουλευτών στους κανονισμούς πριν υποβληθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση.

Αύξηση προστίμου και για ανταγωνισμό

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής τίθεται σήμερα και πρόταση νόμου για τροποποίηση του «περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2022», ώστε να αυξηθεί το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει η ΕΠΑ, σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα μέλη της επιτροπής προβλέπει επίσης αύξηση των διοικητικών προστίμων και ποινών σε επιχειρήσεις που παρανομούν από €85 χιλ. σε €350 χιλ.

Επίσης, προβλέπει την αύξηση των διοικητικών προστίμων που μπορεί να επιβάλει η επιτροπή σε επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων τους, από 10% σε 12% και από 1% σε 3%, στον κύκλο εργασιών τους της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα εξάλλου με την πρόταση νόμου, η ΕΠΑ θα μπορεί να καθορίσει στην απόφασή της ότι, σε περίπτωση που το διοικητικό πρόστιμο καταβληθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης της, αυτό θα μπορεί να μειωθεί κατά 20%.

Μεταξύ άλλων τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου με την πρόταση νόμου επιχειρούν και τροποποίηση στη θητεία του Συμβουλίου της ΕΠΑ.

Συγκεκριμένα προτείνουν η θητεία του προέδρου και των μελών της ΕΠΑ να είναι από πέντε μέχρι επτά χρόνια και να μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Της Ελένης Χαραλάμπους