You are here

Το ψάχνουν ακόμα για υπερπληρωμές €32 εκατ. λόγω Covid

08/06/2023 12:18

Δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια για την ανάκτηση των €32 εκατ. που παραχωρήθηκαν σε 4.751 πρόσωπα στο πλαίσιο του σχεδίου χορηγίας επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που εφαρμόσθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 από το Υπουργείο Οικονομικών , τα οποία δεν πληρούσαν το κριτήριο μείωσης κύκλου εργασίας του 2020 σε σχέση με το 2019, τουλάχιστον κατά 35%.

Όπως τόνισε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ο γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την παρουσία της σχετικής έκθεσης του γραφείου του, παρότι έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τη δημοσίευση των ευρημάτων της υπηρεσίας του, εντούτοις ακόμα το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ζήτημα.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ανάμεσα στους μη δικαιούχους βρίσκονται και εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, ενώ υπογράμμισε ότι δόθηκαν χρήματα σε μη δικαιούχους, αλλά και πως  δικαιούχοι δεν έλαβαν βοήθεια.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του λειτουργού του υπουργείου Οικονομικών, Αντρέα Καραολή, ο οποίος είπε ότι μελετώνται τα ευρήματα του Ελεγκτή και ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για την ανάκτηση χορηγιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραολής απαντώντας στις παρατηρήσεις του γενικού Ελεγκτή, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, όπως η παραχώρηση χορηγιών σε επιχειρήσεις που δεν έπρεπε να δοθούν, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το σχέδιο, το οποίο όπως είπε εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά και σε ελάχιστο χρόνο.

«Υπήρχε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στόχος ήταν όλα να γίνουν γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι λόγω πίεσης χρόνου έγιναν λάθη, για τα οποία τώρα γίνονται έλεγχοι ώστε να ανακτηθούν οι χορηγίες που δεν έπρεπε να παραχωρηθούν.

Στο ίδιο κλίμα ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Τμήματος Φορολογίας Χριστίνας Μιχαήλ, η οποία επεσήμανε ότι διαπιστώθηκαν πληρωμές σε εταιρείες που δεν θα έπρεπε να διενεργηθούν.

Από την πλευρά της, η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου τόνισε ότι παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες δεν είναι αποδεκτό ότι παραχωρήθηκαν χορηγίες πριν την έγκριση του σχεδίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανακτηθούν.

Σημαντικές παρεκκλίσεις

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώνονται σημαντικές παρεκκλίσεις κατά την εφαρμογή και υλοποίηση του σχεδίου χορηγίας επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, που εφαρμόσθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19 από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες καθιστούν τις πληρωμές που διενεργήθηκαν σε τυχόν μη δικαιούχους και κάθε υπερπληρωμή, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε «τσαπατσούλικη» την όλη εργασία που έγινε.

Σημείωσε ότι σκοπός του ελέγχου της Υπηρεσίας του ήταν ο έλεγχος της ορθότητας εφαρμογής των προνοιών του Σχεδίου, το οποίο εφάρμοσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για υποστήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τα μέτρα που επιβλήθηκαν.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εντοπίσθηκε η διενέργεια λανθασμένων πληρωμών σε μη δικαιούχους στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου.

Διαπιστώνει επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενέταξε στο Σχέδιο, οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες παρόλο που δεν πρόκυπτε υποχρέωση αναστολής των δραστηριοτήτων τους από τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, έκρινε ότι επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων τους, ενώ, για περιορισμένο αριθμό οικονομικών δραστηριοτήτων, εφάρμοσε γεωγραφικό διαχωρισμό, κρίνοντας ως δυνητικά επιλέξιμες τις επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, εντός των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, μόνο των επαρχιών Πάφου - Αμμοχώστου, καθώς έκρινε ότι αυτές επηρεάστηκαν σε πιο μεγάλο βαθμό λόγω της εξάρτησης τους από τον Τουρισμό.

Στις περιπτώσεις ταξιδιωτικών πρακτορείων διαπίστωσε επίσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ομοιόμορφα δεδομένα, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να ευνοηθούν και άλλες να αδικηθούν.

Λιανικό εμπόριο

Για το λιανικό εμπόριο ανάφερε ότι στα ευρήματα της Υπηρεσίας τους διαπιστώθηκε πως δεν διασφαλίστηκε η αρχή της ισότητας. Οι δικαιούχοι του λιανικού εμπορίου των επαρχιών Λευκωσίας – Λάρνακας - Λεμεσού, που πλήγηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό και παρουσίασαν μείωση των εργασιών από 35% μέχρι και 100%, έλαβαν χαμηλότερο ποσό ενίσχυσης από δικαιούχους άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, όπου χρησιμοποιήθηκε το γενικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα, αριθμός επιχειρήσεων στις επαρχίες Λευκωσίας – Λεμεσού - Λάρνακας, που δεν πληρούσαν το κριτήριο μείωσης του κύκλου εργασιών τους κατά 35%, ως όριζε το Σχέδιο για το γενικό μοντέλο, έτυχαν στήριξης.

Δόθηκαν €155,7 εκατ.

Σύμφωνα εξάλλου με τον γενικό Ελεγκτή ο προϋπολογισμός του Σχεδίου καθορίστηκε στα €200 εκατ. και οι δικαιούχοι υπολογίστηκαν στις 30 χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι το ποσό της πραγματικής δαπάνης ανήλθε στα €155,7 εκατ. (€166,3 εκατ. μείον €10,6 εκατ. που ανακτήθηκαν από μη δικαιούχους λήπτες χορηγίας).

Το ελάχιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης καθορίστηκε στα €1.000, ενώ το μέγιστο στις €300 χιλ., με εξαίρεση τις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα των οποίων ο κύκλος εργασιών το 2019 ήταν μεγαλύτερος των €20 εκατ., όπου το μέγιστο ποσό ενίσχυσης καθορίστηκε στις €800 χιλ.

Σημειώνεται ότι σκοπός της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης ήταν η κάλυψη ενοικίων, δόσεων και άλλων λειτουργικών εξόδων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους.

Της Ελένης Χαραλάμπους