You are here

Σε εξέλιξη η διερεύνηση 31 υποθέσεων από την ΕΠΑ

31/10/2018 16:34

Την ανάγκη κάλυψης των κενών που παρουσιάζονται στη στελέχωσή της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού, επεσήμανε σήμερα η πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου, αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση συνολικά 31 υποθέσεων εκ μέρους της επιτροπής.

Η κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε τους βουλευτές της επιτροπής οικονομικών για την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποιούν σήμερα για δεύτερη μέρα, οι λειτουργοί της ΕΠΑ στα γραφεία της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες. Η ΕΠΑ εξέδωσε σήμερα επίσημη ανακοίνωση για την εν λόγω έρευνα.

Σύμφωνα με στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της ΕΠΑ για το 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση 31 υποθέσεων ενώ, για άλλες 9 έχει κοινοποιηθεί έκθεση αιτιάσεων.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που διερευνώνται όπως είπε, είναι θέματα παροχής νερού, ο τομέας του γάλακτος, και η χρηματοδότηση του θεάτρου.

Όπως αναφέρθηκε, το ύψος των προστίμων που επέβαλε η ΕΠΑ το 2018 ανήλθε στα €5,2 εκ. εντούτοις, σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, στις πλείστες περιπτώσεις τις αποφάσεις για επιβολή προστίμων ακολουθούν προσφυγές στο Δικαστήριο, γεγονός που καθυστερεί και την τελική τους πληρωμή.

Ζητά στελέχωση η επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού

Κατά την παρουσία της στην επιτροπή οικονομικών, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιτροπή για αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων και του ρόλου της επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εννέα θέσεις κενές στο οργανόγραμμα της επιτροπής.

Σύμφωνα με σημείωμα που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής, στον προϋπολογισμό της επιτροπής για το 2019, υπάρχουν επτά κενές θέσεις λειτουργού κλίμακας Α8-10-11 και δύο κενές θέσεις λειτουργού κλίμακας Α11(ιι).

Ο προϋπολογισμός της επιτροπής περιλαμβάνει σύνολο δαπανών ύψους 1,8 εκ. εκ των οποίων 12,1 χιλ. αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018 και κατά 10,8% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017.

Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση των οργανικών θέσεων της ΕΠΑ, οι οποίες αναμένεται να πληρωθούν εντός του 2019.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των θέσεων προκύπτει από τη νέα αρμοδιότητα της ΕΠΑ στο πλαίσιο των ρυθμίσεων αναφορικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες και όπως αναφέρεται, αποσκοπεί στην καλύτερη οργανική δομή και λειτουργία της επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο της ΕΠΑ στη διασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ενώ, τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τις έρευνες και τις αποφάσεις της επιτροπής, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν γραπτώς.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η ΕΠΑ καλείται να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση υγιούς ανταγωνισμού σε μια χώρα που είναι μικρή και γεωγραφικά απομονωμένη και επομένως, δεν είναι δύσκολο να δημιουργούνται και να λειτουργούν ολιγοπώλια και καρτέλ.

«Αυτά οδηγούν σε ψηλότερες τιμές σε σημαντικά αγαθά για την κοινωνία και τελικά όλη αυτή η κατάσταση απολήγει σε βάρος των πολιτών και της τσέπης του» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνώντες, εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, ευνοούν την ύπαρξη και τη δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ με αποτέλεσμα οι πολίτες να επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη εξαιτίας ψηλότερου κόστους υπηρεσιών και ψηλότερων τιμών σε βασικά αγαθά, όπως είπε.

Τόνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να έχει τις δυνατότητες να επιτελεί έγκαιρα και γρήγορα την αποστολή της ώστε να προστατεύεται η κοινωνία και οι πολίτες.

Μ.Χ.