You are here

Σε κίνδυνο μικρές επιχειρήσεις από καθυστέρηση πληρωμών

14/06/2022 15:38

Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν μικρές επιχειρήσεις, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή οφειλόμενων ποσών από μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τους έξι μήνες.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, μεγάλες επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν στους συνεργάτες και προμηθευτές τους για περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά κατά πολύ και τους έξι μήνες τα ωφελημένα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

Επίσης, αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα «της εφαρμογής του περί της καταπολέμησης των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές Νόμου του 2012 [Ν.123(Ι)/2012], η διαφαινόμενη τάση και ο κίνδυνος που υπάρχει σε σχέση με τις καθυστερήσεις πληρωμών για διάστημα που ενδεχομένως να υπερβαίνει τους έξι μήνες και η ανάγκη καταπολέμησης της αισχροκέρδειας».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι μεγάλες επιχειρήσεις για να καταβάλουν τα ποσά τα οποία οφείλουν απαιτούν εκπτώσεις.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία, υπάρχει ανάγκη η εκτελεστική εξουσία να την ενισχύσει έτσι ώστε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι, καθώς με βάση το τι ισχύει σήμερα, μια οικονομική διαφορά καταλήγει στα δικαστήρια.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι απαιτείται η ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των υφιστάμενων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων της Υπηρεσίας Καταναλωτή, του Τμήματος Φορολογίας και της ΕΠΑ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπέδειξε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών αποτελεί αισχροκέρδεια και τίθενται σε κίνδυνο πολλοί μικροί παραγωγοί.

Αυτό, επεσήμανε, έχει ως αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό των πιστωτών, κυρίως προμηθευτών με μικρό κύκλο εργασιών, ενώ κάποιοι για να μειώσουν την περίοδο πίστωσης απαιτούν και εκπτώσεις.

Δεν θέλουμε τόνισε, να δούμε επανάληψη υποθέσεων του παρελθόντος, οι οποίες κατέληξαν σε τραγωδίες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν και στο παρελθόν, τα οποία όμως σταδιακά εξαλείφθηκαν, ωστόσο, φαίνεται να ξανακάνουν την επανεμφάνιση τους ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της ακρίβειας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Της Ελένης Χαραλάμπους