You are here

Στα €40 εκατ. τα έσοδα χαρτοσήμανσης

24/05/2022 07:25

Έσοδα περίπου €40 εκατ. μπαίνουν κάθε χρόνο στον κρατικό κορβανά από τα τέλη που καταβάλλουν πολίτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες για τη χαρτοσήμανση εγγράφων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.  

Αυτό ανέφερε η ανώτερη λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Nάγια Συμεωνίδου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την συνέχιση της συζήτησης του τροποποιητικού νομοσχεδίου του περί Χαρτοσήμων Νόμου του 2021, ο οποίος προβλέπει την παροχή εξουσίας στον ΥΠΟΙΚ για καθορισμό της διαδικασίας και του τρόπου λειτουργίας εναλλακτικής χαρτοσήμανσης, περιλαμβανομένης της χαρτοσήμανσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Η κ. Συμεωνίδου είπε ότι το υπουργείο δεν έχει καμία ένσταση στην εισήγηση του Συνδέσμου Τραπεζών για απάλειψη πρόνοιας από το νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει την έκδοση ηλεκτρονικής απόδειξης με μοναδικό ψηφιακό αριθμό που θα επισυνάπτεται στα έγγραφα και διατήρηση της υφιστάμενης εναλλακτικής διαδικασίας που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και άλλες εταιρείες που εκτελούν μαζικές πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε γραπτή ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε τη διαγραφή της συγκεκριμένης πρόνοιας καθώς όπως υποστηρίζει είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί ξεχωριστό υπολογισμό του τέλους, ξεχωριστή πληρωμή και εκτύπωση απόδειξης για κάθε πράξη, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, λόγω του μεγάλου όγκου των εγγράφων που χαρτοσημαίνουν σε καθημερινή βάση.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών ανέφερε επίσης στο σημείωμα του ότι στηρίζει την τροποποίηση της νομοθεσίας για να επιτρέπεται η καταβολή του τέλους χαρτοσήμου με ηλεκτρονικά μέσα ως απαραίτητη στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αυτοματοποίηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν εναλλακτική διαδικασία καταβολής του τέλους χαρτοσήμων, η οποία τους επιτρέπει να πραγματοποιούν μαζικές πληρωμές σε τακτά διαστήματα.

Η εν λόγω διαδικασία τονίζεται, έχει δοκιμαστεί και εφαρμόζεται επιτυχώς από τα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες κοινής ωφελείας και συνεπώς είναι σημαντικό όπως μέσω του Διατάγματος εξευρεθεί τρόπος να παραμείνει σε ισχύ.

Έσοδα €200 χιλ. σε δικηγορικούς συλλόγους από χαρτόσημα

Την ικανοποίηση για την υιοθέτηση της θέσης του Συνδέσμου, εξέφρασε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής λειτουργός του, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ) Κύπρος Ιωαννίδης εισηγήθηκε όπως η κατ’ εξουσιοδότηση νομοθεσία για το ζήτημα αυτό να καταρτιστεί υπό τύπο κανονισμών και όχι διατάγματος, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ο ΠΔΣ στηρίζει την πλήρη κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και του πλαισίου χαρτοσήμανσης εγγράφων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι μέχρι και την υιοθέτηση του πλαισίου της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Σύλλογος είναι σύμφωνος με την εισαγωγή ηλεκτρονικής πληρωμής του τέλους χαρτοσήμανσης, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα επηρεάσει εκατοντάδες δικηγορικούς συλλόγους οι οποίοι έχουν εισοδήματα από την προμήθεια 2% από την πώληση χαρτοσήμων.

Ζήτησε όπως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας, να εξετασθεί ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής των ποσών αυτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι διαχειρίζονται χαρτόσημα ύψους €8 εκατ. - €9 εκατ. το χρόνο, από τα οποία έχουν έσοδα περίπου €200 χιλ.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας ζήτησαν από την επιτροπή περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν την πρόταση του ΠΔΣ, ενώ η κ. Συμεωνίδου ανέφερε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και είναι πολύ πιο απλό να ρυθμιστεί με διάταγμα από ότι με κανονισμούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους