You are here

Στα €930 εκ. ο τζίρος των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο

12/09/2018 17:02

Το ποσό των €930 εκ. φθάνει το μέγεθος της πίτας του κύκλου εργασιών που μοιράζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του γραφείου εφόρου ασφαλίσεων.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών, εκπρόσωποι του γραφείου εφόρου ασφαλίσεων απαντώντας ερωτήσεις βουλευτών έδωσαν πρόσθετα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται στα €4 δισ. ενώ τα κέρδη τους φτάνουν συνολικά γύρω στα €90 εκ. Τα στοιχεία, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν όλες τις εταιρείες και όλους τους κλάδους ασφάλισης ενώ, πιο αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να σταλούν σε κατοπινό στάδιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, το γραφείο εφόρου ασφαλίσεων έχει υπό την εποπτεία του, γύρω στις 30 ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες με έδρα τους την Κύπρο καθώς και 2 χιλ. ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του νέου πλαισίου μέσω της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ της ΕΕ και τον τρόπο που αντιδρούν σε αυτή οι ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέρθηκε ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί όσες χρειαζόταν να το κάνουν.

«Δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να κλείσει καμία», είπε η έφορος ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον.

Η κ. Νάταρ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν μετά από οδηγία της αναφορικά με τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων, σημείωσε ότι το μέτρο έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό.

«Το σύστημα δούλεψε και όλοι είναι ευχαριστημένοι, πλην αυτών που οφείλουν πολλά ασφάλιστρα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική οδηγία οι διαμεσολαβητές καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός επτά ημερών από την είσπραξή τους.

Η έκδοση της οδηγίας πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το σύνδεσμο επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Στον χρηματοοικονομικό επίτροπο τα παράπονα

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, η έφορος ασφαλίσεων δεν εξετάζει παράπονα πολιτών αναφορικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του χρηματοοικονομικού επιτρόπου.

Η ερμηνεία των συμβολαίων δεν αφορά τον έφορο ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των πολιτών μέσω της χρηματοοικονομικής εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως διευκρινίστηκε.

Σημειώθηκε επίσης, ότι η εποπτική αρχή δεν μπορεί να επέμβει στο ποιους θα ασφαλίσει μια εταιρεία, στο πόσα ασφάλιστρα θα χρεώσει και τι θα προσφέρει, παρά μόνο έχει αρμοδιότητα να διασφαλίσει ότι η εταιρεία έχει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει τα ασφάλιστρά της.

Η κ. Νάταρ σημείωσε ότι τα παράπονα που υποβάλλουν οι πολίτες σχετικά με την ασφαλιστική τους εταιρεία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που υποβάλλονται για τις τράπεζες και τις πλείστες φορές, οι αποφάσεις του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, σε σχέση με την ερμηνεία των συμβολαίων, είναι υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχει επίσης εισαχθεί διαδικασία χειρισμού παραπόνων με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική μείωσή τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα προγραμματιστεί συνεδρίαση με τη συμμετοχή του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών για εξέταση θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής ασφαλιστικών συμβολαίων.

Ανάγκη για νομική στήριξη του γραφείου ασφαλίσεων

Η κ. Νάταρ αναφέρθηκε επίσης, στις ανάγκες του γραφείου της σημειώνοντας ότι δεν αφορούν μόνο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και άλλα μέσα.

«Χρειαζόμαστε νομική αρωγή και δεν την έχουμε» είπε, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου οικονομικών, κανείς δεν μας είδε ως εποπτική αρχή και τι ανάγκες έχουμε για να καλυφθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε, μπαίνουν προτεραιότητες σε ότι αφορά τα ζητήματα που εξετάζονται αλλά «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν και αποτυχίες», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το ρόλο του υπουργείου οικονομικών υπό την ομπρέλα του οποίου λειτουργεί το γραφείο της εφόρου ασφαλίσεων, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει ανάμιξή του στα ζητήματα εποπτείας.

Η κ. Νάταρ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι εισφορές που καταβάλλουν στο κράτος για την εποπτεία τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι πολύ λίγες σε σχέση με το κόστος που έχει η υπηρεσία για να τις ελέγχει.

Της Μαρίας Χαμπή