You are here

Στα σκαριά ο εκσυγχρονισμός του περί εταιρειών νόμου

28/07/2021 15:44

Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την μίσθωση νομικών υπηρεσιών για ετοιμασία και συγγραφή εκσυγχρονισμένου νομοσχεδίου και κανονισμών προς αντικατάσταση του υφιστάμενου πλαισίου περί Εταιρειών ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης ανέρχεται στο €1.750.000.

Σκοπός της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι η βελτίωση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω του εκσυγχρονισμού του περί Εταιρειών Νόμου λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του εταιρικού δικαίου.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτρόπου Νομοθεσίας, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

«Ο εκσυγχρονισμός του περί Εταιρειών Νόμου αποτελεί προτεραιοτήτα της κυβέρνησης καθώς η ανάγκη για αντικατάσταση του εν ισχύ νομικού πλαισίου καθίσταται επιτακτική», τονίζει το Υπουργείο.

Προστίθεται ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται στο Αγγλικό Εταιρικό Δίκαιο του 1948, με εναρμονιστικές, κατά κύριο λόγο τροποποιήσεις, με το Υπουργείο να αναφέρει ότι πρόκειται «για ένα απαρχαιομένο νομικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλεται να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο στις εγχώριες και διεθνείς νομικές απαιτήσεις».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 29η Νοεμβρίου, 2021.