You are here

Στη βουλή νόμος για τις συλλογικές επενδύσεις

18/06/2022 06:00

Νομοσχέδιο για τις ανοικτού τύπου συλλογικές επενδύσεις κατατέθηκε την Πέμπτη στη βουλή με στόχο την εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία Δεκεμβρίου του 2021.

Με βάση την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση για τη χρήση εγγράφων βασικών πληροφοριών από εταιρείες διαχείρισης ορισμένων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες ή αλλιώς ΟΣΕΚΑ.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον ορισμό και όρο του προηγούμενου κανονισμού με αυτόν την ευρωπαϊκής οδηγίας του 2021

Επίσης, η εταιρεία διαχείρισης συντάσσει, παρέχει, αναθεωρεί ή/και μεταφράζει έγγραφο βασικών πληροφοριών το οποίο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κανονισμού, τον οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι πληροί τις απαιτήσεις για τους επενδυτές.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απαιτεί από την εταιρεία διαχείρισης να καταρτίζει βασικές πληροφορίες για τα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται κατά την διαδικασία καταρτισμού, παροχής, αναθεώρησης ή/και μετάφρασης εγγράφων βασικών πληροφοριών.

Η ημερομηνία ισχύς του παραπάνω νομοσχεδίου είναι η 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Μάϊου.

Μ.Κ.