You are here

Σύνδεση τέλους €350 με δικαστική απόφαση για δημοσίους

17/09/2019 10:33

Η κυβέρνηση συνδέει την κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 προς τις εγγεγραμμένες εταιρείες που επιβλήθηκε το 2011, με την έκβαση της υπόθεσης της προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων στο δικαστήριο για τις αποκοπές των αποδοχών τους.

Όπως δήλωσε ενώπιον της συνεδρίας της επιτροπής εμπορίου της βουλής που συνέχισε την εξέταση της πρότασης νόμου των βουλευτών, ο λειτουργός του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Καραολής, «την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα αλλά δεν απορρίπτεται ακόμη και το ενδεχόμενο της κατάργησης του τέλους αφού ληφθούν υπόψη κάποια γεγονότα τα οποία συντρέχουν όπως η απόφαση του ανωτάτου  δικαστηρίου τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων για την αποκοπή των αποδοχών τους η οποία θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και τις δημόσιες πτυχές που θα έχει ο τομέας της υγείας στα δημοσιονομικά».

Πρόσθεσε ότι το τέλος έχει προσδώσει στα δημόσια οικονομικά €48 - €50 εκ. ετησίως, με αποτέλεσμα η κατάργηση να επιφέρει ψηλό κόστος για την κυβέρνηση ύψους €48 - €50 εκ. ετησίως, γι’ αυτό την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να συζητηθεί».

Συνεπώς, σημείωσε για το υπουργείο οικονομικών το θέμα παραμένει ανοικτό, αν και το ποσό έχει ήδη συμπεριφερθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο έφορος εταιρειών Σπύρος Κόκκινος ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι από το 2011 εισπράχθηκε το ποσό των €370 εκ.

Ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών δεν έχει καταβάλει το λεγόμενο αυτό χαράτσι.

Συνολικά καταβάλλουν τέλος 222 χιλιάδες εταιρίες είπε, ενώ άλλες 45 χιλιάδες δεν καταβάλλουν, εντούτοις δεν μπορούν να διαγραφούν από τον έφορο εταιριών λόγω χρεών στο φόρο εισοδήματος.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου, Τόνια Σταυρίδη ανέφερε ότι οι εταιρείες που είναι συμμορφούμενες και ετοιμάζουν οικονομικές καταστάσεις πληρώνουν και το ετήσιο τέλος, ενώ εταιρείες που δεν έχουν να ετοιμάσουν λογαριασμούς επειδή δεν είναι σε βιώσιμη κατάσταση δε θα πληρώσουν και το ετήσιο τέλος.  

Ανέφερε ότι «το τμήμα στην προσπάθεια του να καθαρίσει το μητρώο του λόγω και των κατηγοριών που χαρακτηρίζουν την Κύπρο χώρα ξεπλύματος χρήματος διέγραψε συνολικά 102.000 από το 2014 που ξεκίνησε το τμήμα εφόρου την διαγραφή εταιρειών και σημείωσε ότι ο λόγος της διαγραφής τους οφείλεται στο γεγονός ότι χρωστούν ετήσιες εκθέσεις με ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και ταυτόχρονα οφείλουν και ετήσιο τέλος».

Την πρόταση νόμου για  κατάργηση του ετήσιου τέλους κατέθεσαν, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ και η βουλευτής Άννα Θεολόγου

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

«Αναμένουμε από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα ανακοινωθεί να δει πως προχωρούμε με αυτή την άδικη κατά γενική ομολογία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου οικονομικών και της κυβέρνησης, ισοπεδωτική και καθολική φορολογία», πρόσθεσε

Δηλώσεις βουλευτών 

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «η επιβολή του φόρου είναι οριζόντια και δεν λαμβάνει υπόψη την κερδοφορία και βιωσιμότητα των εταιρειών, άρα σαφέστατα πρέπει να διαφοροποιηθεί και να εισαχθούν κάποια κριτήρια».

Πρόσθεσε ότι «θα επανέλθουμε στο θέμα όταν ξεκαθαρίσει από τον έφορο εταιρειών σε σχέση με τον αριθμό των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες και τον αριθμό των εταιρειών που λειτουργούν».

Πρόσθεσε ότι «μελετάται το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί η άδικη φορολογία και να στηριχθεί στα κέρδη των εταιρειών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τη βουλή διότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έπραξε οτιδήποτε.

Ανέφερε ότι εισηγείται κλιμακωτή καταβολή του τέλους, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Το 95% των εταιρειών οι οποίες καταβάλλουν το τέλος είναι μικρομεσαίες εταιρίες, σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι εδώ και δύο χρόνια τίθεται το θέμα από βουλευτές χωρίς να λαμβάνουν απάντηση. Υπέδειξε ότι κατάντησε το τέλος χαράτσι.

Παράλληλα εισηγήθηκε να οδηγηθεί το θέμα στην ολομέλεια της βουλής, προτού τα έσοδα από το τέλος προϋπολογισθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, χαρακτήρισε υπεκφυγή την προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία δεν προχωρεί στην κατάργηση του τέλους.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, υπέδειξε ότι το τέλος πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις 

Τόνισε ότι «θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς ή να τροποποιηθεί, προσθέτοντας ότι επειδή θα προκύψει ένα κόστος περίπου €45 με €50 εκ. στα δημόσια οικονομικά είναι ίσως μια μεταβατική λύση η εφαρμογή κριτηρίων και κλιμάκωσης ούτως ώστε αυτό το ποσό να το πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι η πρόταση για κατάργηση του τέλους για τις επιχειρήσεις την κατέθεσε εδώ και τρία χρόνια το ΕΛΑΜ και ότι το τέλος αδικεί τις επιχειρήσεις και ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως πλέον δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να καταβάλλεται αυτό το ποσό.

Της Ηρώς Ευθυμίου